Lângă Iaşi va apărea primul sat Alzheimer din sud-estul Europei. O comunitate terapeutică unde pacienţii care îşi pierd memoria vor fi trataţi altfel. Vor locui în case mici, îşi vor prepara singuri micul dejun, vor face cumpărături şi se vor întoarce la activităţi care le făceau plăcere, înainte de a se îmbolnăvi. Proiectul va primi bani europeni şi va fi gata peste doi ani. În România, tratarea pacienţilor cu acest diagnostic se face acum doar în spitalele de psihiatrie.

Satul beneficiază de un spaţiu destul de larg pentru a fi construite mai multe clădiri unde pacienţii să locuiască în spaţii mici, cu mici cafenele, parcuri, zone de relaxare, grădini. 

Articolul continua dupa recomandari

Satul Alzheimer de la Iaşi este primul din Europa de Est

Acum este doar o zonă verde în mijlocul pădurii, departe de zgomotul oraşului. Peste doi ani, va fi un sat pentru bolnavii de Alzheimer, după modelul celui construit în urmă cu zece ani în Olanda. Acolo, progresul făcut de pacienţi e vizibil.

În satul terapeutic, bolnavii se simt ca acasă. E o întoarcere la viaţa pe care au avut-o. În primul sat Alzheimer din Europa de Est, care va fi construit în România, vor fi îngrijiţi în primă fază 40 de bolnavi. 

Brândușa Vornicu, medic primar psihiatru: Dacă anterior îmbolnăvirii persoana făcea grădinărit şi o să pui acea persoană, o să-i facă mare plăcere. Dacă altcineva a cântat la pian sau a pictat, oferă-i acest lucru. Evoluţia noastră se face prin relaţionare, prin comunicare

În România sunt acum în jur de 300 de mii de pacienţi cu Alzheimer, dar numărul lor creşte îngrijorător.

Satul Alzheimer de la Iaşi, ridicat cu aproape două milioane de euro

Boala progresivă, care duce la moartea celulelor cerebrale şi care are ca efect pierderea memoriei, se instalează tot mai devreme.

Stresul cotidian a făcut ca în prezent, simptomele bolii să apară şi la persoane de 45 de ani. E vital ca boala să fie diagnosticată din timp, pentru ca terapiile de atenuare a simptomelor să dea roade. Acum, pacienţii cu Alzeimer sunt trataţi în spitalele de psihiatrie. 

În acest moment, în secţia exterioară de la Bârnova a Institutului de Psiahiatrie Socola sunt internaţi 100 de pacienţi cu demenţă. Majoritatea abia mai reuşesc să meargă, aşa că îşi petrec tot timpul în pat. 

Pentru familia unui pacient, satul Alzheimer ar fi un ajutor imens. 

Construcţia satului din Iaşi se va face cu o finanţare europeană de peste un milion şi jumătate de euro, la care se adaugă şi o contribuţie locală de câteva sute de mii de euro. 

Gabriel Oprişanu, manager Institutul de Psihiatrie "Socola" Iaşi: Totul e decontat de Casa de Sănătate. Sunt nişte criterii clare, aşa încât pacienţii care vor beneficia de acest proiect să aibă o îmbunătăţire semnificativă a calităţii vieţii 

În 2025 se prognozează că persoanele în vârstă vor reprezenta 40% din totalul populaţiei României, iar impactul bolilor de memorie va creşte substanţial.