De ziua produselor româneşti, a fost festin cu pastramă, balmoş şi caşcaval afumat, la târgurile tradiţionale din toată ţara. Producătorii şi-au ademenit clienţii cu preparate la care au muncit şi un an întreg. Deşi au produse naturale, gustoase şi sănătoase, se luptă să supravieţuiască pe o piaţă invadată de importuri. 

Produsele stau cam 24 de ore în afumătoare şi fiecare oră de aşteptare îmbogăţeşte şi mai mult gustul. De aceea sunt speciale produsele româneşti. Pentru că se fac cu multă migală, doar din materii prime locale, fără aditivi alimentari, după o reţetă tradiţională, fie că vorbim despre cârnaţi, caşcaval afumat sau mezeluri naturale. 

Articolul continua dupa recomandari

Ion Baciu, producător din Bucovina: Dintr-un kilogram de materie primă la noi scade 50-60% din produs. Dar ai calitate-preţ, nu cantitate-preţ. Nu avem loc în marile magazine. Noi mergem pe circuit închis: noi producem, noi vindem 

De asta se plâng şi clienţii, care rar găsesc în supermarketuri astfel de produse naturale. 

Iulia Corău, producător din Maramureş: Aş vrea cât mai mult să fie apreciat produsul românesc şi în ţară şi peste hotare. Să nu mai importăm atâtea produse pe care le avem noi aici, în ţară, foarte bune şi gustoase 

Doar că românii mănâncă tot mai multe alimente din carne de import. În 2018, am adus din alte ţări carne de porc în valoare de peste 520 de milioane de euro, arată datele Institutului Naţional de Statistică. În creştere faţă de alţi ani. Pentru producătorii mici de la noi, lupta cu străinii este aproape imposibilă. 

Un cumpărător spune că "or să dispară cei care le fac, pentru că este foarte greu să faci un produs tradiţional, bănuiesc. Şi nu este subvenţionat mai de nimic". 

E şi motivul pentru care produsele tradiţionale româneşti sunt mai scumpe. Spre exemplu, un kilogram de cârnaţi naturali porneşte de la 50-60 de lei, spre deosebire de sortimentele obişnuite din supermarket, care se vând şi cu 16 lei kilogramul.