Evaziunea fiscală a ajuns până la stână! Trei crescători de oi din Olt au fost amendaţi cu zeci de mii de lei, pentru că au tocmit ciobani fără carte de muncă sau i-au ţinut peste program. Vestea a ajuns până la urechile celor care păzesc animalele pe câmp. De teama altor sancţiuni, ciobanii şi-au schimbat discursul peste noapte. Spun că sunt voluntari şi că fac munca de plăcere.

Un denunţ dădea luna trecută alarma la Inspectoratul Teritorial de Muncă din judeţul Olt. Oile din satul Tufeni erau păzite de ciobani fără contract de muncă. Inspectorii au descins la stâne şi au găsit patru oameni care munceau la negru.

Articolul continua dupa recomandari

Bogdan Țucă, purtător de cuvânt ITM Olt: S-a constatat că activitatea desfăşurată de acestea era o activitate permanentă, în urma căreia primeau lunar o sumă fixă de bani.

Proprietarii de oi au fost amendaţi cu 80.000 de lei, câte 20.000 pentru fiecare cioban angajat fără contract. Urmarea. Tufeni este astăzi o localitate fără ciobani. Cel puţin aşa declară oamenii.

Îngrijitor de oi, pe câmp: Nu rentează să luăm cioban. Ne cere carte de muncă, ne cere multe treburi şi nu, nu. Eu stau eu cu ele, de ce să...

Puţinii ciobani pe care i-am mai găsit pe câmp spun că păzesc oile benevol, fie că sunt ale lor, fie că aparţin altora.

-Aţi fost angajat vreodată?

-Nu. Eu acum am terminat şcoala. Anul trecut.

-Şi vă ocupaţi de animale?

-Da. Dar eu sunt din altă parte. Eu am venit la ei să îi ajut decât vreo două - trei zile.

O tură de 12 ore pentru un cioban angajat cu forme legale ar trebui urmată automat de o perioadă de repaus de 24 de ore.

De asemenea, cei care stau în câmp cu oile peste noapte ar trebui să beneficieze de sporuri. Lucruri pe care angajatorii spun că nu şi le permit.

Femei: Cu banii pe care îi luăm. Lâna nu se vinde, mielul nu se vinde, oaia că e nebună, porcul că e nebun.

Un singur proprietar de oi din Tufeni a anunţat la ITM că le va face carte de muncă angajaţilor. În stânele care funcţionează legal, un cioban poate ajunge să câştige 3.000 de lei lunar.