Situaţie tragicomică în România anului 2019: salvatorii pleacă în misiuni pe munte cu şareta. Şi asta după ce singura maşină a salvamontului a dispărut. Primarul spune că a pierdut-o într-un proces. Între timp, un turist a murit, după ce echipajele de salvare au ajuns la el în trei ore.

O şaretă a rămas singurul vehicul care mai poate veni în ajutorul turiştilor aflaţi în pericol în munţii de lângă Borşa. 

Articolul continua dupa recomandari

Ioan Timiş, şef Salvamont Borşa: Am luat trăsura şi am mers până acum de trei ori. La care s-a mai alăturat, ieri, încă un voluntar cu altă trăsură

Un turist a murit pe munte, vineri, după ce salvatorii montanii au ajuns pe jos la locul intervenţiei. Misiunea a durat trei ore în loc de o oră. Apoi, salvamontiştii au primit donaţie o şaretă cu ajutorul căreia au reuşit să recupereze în ultimele zile mai mulţi turişti epuizaţi. 

Ioan Timiş, şef Salvamont Borşa: Nu e o soluţie, dar decât să mergem, nu ştiu, cu targa, să împingem targa, să cărăm targa 

Salvamontul a rămas recent fără singura maşină, un aututurism 4X4.

Primarul spune că a fost sechetrată în urma unui proces pierdut în instanţă. Autoritatea locală ar fi trebuit să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure unei organizaţii a foştilor proprietari din zonă. Edilul susţine că sechestrul este o acţiune de intimidare.

Sorin Ion Timiş, primar Borşa: În conturile Primăriei există tot timpul bani. Niciodată nu s-au atins de banii din conturile Primăriei, ci tot timpul au făcut un astfel de circ în care au încercat să blocheze activitatea Primăriei crezând că cineva o să-i cheme şi o să le spună: "Cât vreţi să terminăm povestea asta?"

Reprezentanţii composesoratului Borşa au însă o altă variantă. Susţin că nu s-au atins de maşina folosită de Salvamont şi că toată criza este întreţinută de primar.

"E ascuns de ei. Chiar m-am interesat, de vreo două săptămâni nu a mai circulat prin Borşa", a precizat Adrian Filip, reprezentantul Composesoratului Borşa.

Un lucru e cert, Salvamontul pleacă în plin sezon turist cu şareta în misiuni. Salvatorii din toată ţara au avut numai luna aceasta 1.000 de intervenţii. 15 turişti şi-au pierdut viaţa pe munte.