Salturile în apă, de la înălţime, sunt aventura verii. Şi pentru tineri, şi pentru medicii care îi îngrijesc apoi. În spitalele din Bucureşti, nu e zi în care să nu fie adus, pe targă, un pacient rănit la scăldat. Iar pe unii dintre ei, loviturile îi lasă pentru tot restul vieţii imobilizaţi într-un scaun cu rotile.

Săriturile în apă sunt distracţia preferată a tinerilor în vacanţă. Unii îşi încearcă norocul de pe o trambulină sau un ponton. Alţii, fac salturi de pe cele mai înalte stânci care le ies în cale. George Dafinoiu se poate considera norocos. 

Articolul continua dupa recomandari

Apa era undeva la brâu, voiam să fac o scufundare, m-am împins din picioare si am dat cu capul de un damb de nisip. Nu m-am gandit nicio secundă, este mărturia tânărul de 20 de ani ajuns pe patul de spital după un salt în apă.

George va trece printr-o operaţie. În acest timp, alte mii de tineri ca el îşi riscă viaţa în vacanţă.

În timpul unei sărituri, mai ales de la înălţime mare, corpul prinde o viteză uluitoare. Loveşte cu putere apa. Iar dacă poziţia e una incorectă, pot apărea fracturi. La fel de riscante sunt şi obstacolele de pe fundul mării - bolovanii. În acest caz, o lovitură la cap poate duce şi la deces.  

Fiecare o ia ca pe o joaca, fiecare se gandeste ca mie nu mi se poate intampla acest lucru. Un tanar care vine un un traumatism vertebro-medular, el nu îşi mai simte in acel moment mainile si picioarele este inghetat de frica in primul rand, este explicaţia unui psiholog.

Numai la spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, în această perioadă, doi la sută dintre pacienţi sunt internaţi din cauza leziunilor provocate de salturile în apă.

DANIEL ŞERBAN, medic primar neurochirurg:
Se produc leziuni la nivelul coloanei vertebrale care afecteaza măduva spinarii, de la nivel cervical, la nivelul gatului. Dacă e completa o leziune a măduvei, pacientul rămâne paralizat. 

O săritură greşită poate duce şi la înec. Instructorii de înot cred că nimeni nu ar trebui să încerce să sară în apă fără să ştie câteva reguli de bază.  

AIDA DUTULESCU​, profesoara de înot:
Prindem marginea cu varfurile de la picioare, privirea întotdeauna la apă, braţele pe langa corp si o saritura simpla ca la ora de educatie fizica, pe doua picioare.

Este cea mai sigură săritură pentru amatori. Salturile de la înălţime sunt interzise celor care nu au făcut măcar un curs. 

AIDA DUTULESCU​, profesoara de înot:
Braţele întinse în faţă, foarte încordaţi, ca sa nu luam burta sau sa ne accidentam, privirea spre piept si împingem în picioare şi înainte.

Pentru cursurile de înot de la unul dintre bazinele din Capitală, clienţii trebuie să plătească în jur de 200 de lei.