Salata s-a transformat, de-a lungul anilor, din garnitură, în fel principal de mâncare! Crutoanele, oul, somonul sau pieptul de pui sunt doar câteva ingrediente care ajung într-un singur bol. Sunt mulţi români care cred că aşa arată prânzul ideal, mai ales în zilele de vară. Dar nutriţioniştii au altă părere. Salata cu multe ingrediente seamănă deja cu o şaorma cu de toate. Iar caloriile pot fi la fel de multe.

Când îşi construiesc farfuriile, pentru bucătari nu există reguli. Au transformat banala frunză de salată într-o explozie de arome. Roşiile au fost înlocuite de cartofi, în loc de salată verde apare rucola, iar somonul afumat este ales în loc de castravete. 

Articolul continua dupa recomandari

Cătălin Petre, bucătar:
Cealaltă salată pe care o cumperi cu alt preparat este o salată însoţitoare, care este mult mai mică. Aceasta este o salată, un fel de bază, pe care îl poţi mânca. Este lejer şi te poţi sătura foarte bine.

Dacă acum câţiva ani salata însemna doar roşii, castraveţi şi ceapă, toate servite într-un bol, acum se vinde... cu de toate. Ca la shaormerie, clienţii sunt ademeniţi cu o listă lungă de ingrediente. Nutriţioniştii calculează totul în calorii. 

Şerban Damian, nutriţionist
Dacă este vorba despre o salată de crudităţi are puţine calorii, dacă se adaugă carne, brânză, ou, tot felul de dressinguri, care conţin şi multă grăsime, poate fi mai consistentă decât o porţie de mâncare obişnuită, clasică.

O salată de vară, simplă, cu doar două-trei legume are 86 de calorii. Dacă punem şi dressing, adică ulei şi oţet, mai adăugăm 140 de calorii. Iar dacă vrem să transformăm salata într-un fel principal şi mai adăugăm şi somon, ou sau crutoane vom avea în bol peste 450 de calorii. Şi pieptul de pui în salată e pe gustul românilor. 

Meniurile restaurantelor au şi variante exotice. De pildă, piept de raţă şi mango pe pat de rucola. Însă, combinaţia de fructe cu proteine îngreunează procesul digestiv.