Românii vor da mai mulţi bani în 2018, dacă vor să îşi cumpere un apartament! Sunt previziuni ale experţilor imobiliari, care au analizat vulnerabilităţile pieţei. Inflaţia, Roborul, dar şi măsurile guvernului infuenţează evoluţia preţurilor. Programul Prima Casă rămâne ultima speranţă a unora, însă şi aici Executivul pregăteşte schimbări. 

Pe o piaţă imobiliară în continuă schimbare şi cu provocări diverse, previziunile pentru 2018 nu sunt tocmai bune pentru români. Liviu Ureche, expert imobiliar: "Dacă se urmează trendul de anul ăsta, se aşteaptă măriri de preţuri, care nu ştiu dacă sunt justificate."

Articolul continua dupa recomandari

Dacă majorarea bruscă a ROBOR din ultimele luni a crescut considerabil ratele românilor la bănci, nici anul viitor nu va fi mai bine. Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: "Am avut 3,2 % inflaţie pentru noiembrie, cifră care a depăşit estimarea BNR. Estimarea noastră e că vârful e în primul trimestru, atunci se va înregistra şi cel mai mare nivel al dobânzii ROBOR."

În aceste condiţii, cel mai căutat program rămâne Prima casă. Problema este că aici guvernul pregăteşte înăsprirea condiţiilor. Doar cei cu venituri mai mici ar putea primi creditul. Şi nu de la toate băncile. 

Experţii imobiliari spun că o soluţie în acest context ar fi o regândire a sistemului de creditare.

În ultimele luni, preţurile apartamentelor în capitală au înregistrat creşteri substanţiale.