În timp ce alte state europene au început să diminueze consumul de sucuri, pofta românilor pentru băuturile acidulate pare de nestavilit. Astfel, la noi în ţară, consumul de sucuri cu bule este de 26 de ori mai mare decât consumul de sucuri naturale.

Cea mai mare creştere a consumului de băuturi s-a înregistrat însă la apa îmbuteliată. Şi asta pentru că românii nu au încredere în apa de la robinet.

Articolul continua dupa recomandari

Contrat tendinţelor europene, în România consumul de băuturi răcoritoare carbogazoase a crescut necontenit în ultimii cinci ani raportaţi de statistici.

Mai exact, consumul a crescut cu 17% în perioada 2012-2017. La nivelul statelor memebre, în aceeaşi perioadă, consumul de sucuri carbogazoase a scăzut cu 3,3%. Asta pentru că europenii mizează tot mai mult pe apă.

Florin Bălănică, nutriţionist: Consumul de apă atunci când ne este sete demonstreză nivelul de informare şi de educaţie. Cu cât vom cautăm mai mult gustul, ne vom duce către o băutură carbogazoasă. Cu cât consumi mai mult acel gust, cu atât îl vei cauta mai mult

Într-o piaţă dominată de băuturi carbogazoase fabricate de multinaţionale, producătorii românii de sucuri naturale îşi fac cu greu loc la raft.

Consumul de sucuri acidulate este de mai bine 26 de ori mai mare decât consumul de sucuri 100% naturale sau de nectaruri. Asta pentru că producătorii de băuturi acidulate au avantajul preţului, dar şi a unor bugete mai mari de promovare.

Viorel Cigarean, asociat fabrică sucuri: Ei sunt prezenţi cu sucurile carbogazoase peste tot, începând de la magazine, staţii de peco.

Şi românii au început să bea mai multă apă îmbuteliată, însă motivaţia lor este să nu se îmbolnăvească din cauza calităţii apei de la robinet.

Consumul de apă îmbuteliată din România a crescut cu 28% în ultimii cinci ani pentru care există statistici.

Dragoş Vespa, administrator fabrică îmbuteliere apă: Cred că în ceea ce ne priveşte o explicaţie ar fi nivelul de trai care a crescut mult mai mult în ultimii ani.

În ţările nordice, precum Norvegia sau Suedia, oamenii cumpără foarte rar apă îmbuteliată.

Dragoş Vespa, administrator fabrică îmbuteliere apă: Au încredere în ceea ce curge la robinet. În ţările respective infrastructura este foarte des reparată şi schimbată.

Un român consumă în medie 97 de litri de apă pe cap de locuitor, cu 18 litri mai puţin decât consumului mediu din Uniunea Europeană.