În lunile iulie şi august românii care muncesc în alte ţări se întorc acasă. Trag linie şi mulţi iau decizia să investească cea mai mare parte din ce câştigă. După ani de muncă, îşi cumpără terenuri, case sau maşini. Pe lângă banii cash pe care îl aduc în ţară, cei care se apucă de afaceri fac şi credite la bănci. 

În comuna Călineşti din judeţul Satu Mare, în jur de două mii de localnici sunt plecaţi la muncă în străinătate. Mulţi în Franţa. Mihai Ţăran, român care lucrează în Franţa: "Venim numai în vacanţă. În Satu Mare am făcut pista de carting de la Ciuperceni. Sperăm la bătrâneţe să venim înapoi de unde am pornit." 

Articolul continua dupa recomandari

Câştigă bine şi investesc în case, maşini frumose sau afaceri. Mihai a investit şi el acasă, în agroturism. Mihai Nichituţ, român care lucrează în Franţa: "Piscinele astea,  urmează să mai avem un proiect pe fonduri europene cu tobogane, restaurant, terase, un magazin am făcut sus în comună." 

Vasile Ţăran lucrează de 22 de ani America. Are peste Ocean o firmă de construcţii şi vrea să facă aceaşi lucru şi în România. 

Banii câştigaţi cu greu de români în străinătate se întorc în comunităţile de acasă. Mulţi dintre românii care lucrează afară investesc şi în imobiliare.  Apelează şi la credite. Cererea a crescut cu 20% faţă de anul trecut.  

Lunile iulie şi august sunt profitabile şi pentru dealerii de maşini. Doar în iulie au fost cumpărate în jur de 15 mii de maşini noi. Peste 3 milioane de români lucrează în strănătate. Numai anul trecut au trimis acasă peste 3 miliarde de euro.