România este lider mondial detașat în ceea ce privește numărul de proprietari de locuințe. Conform Statista, peste 96% din cetățenii din România sunt proprietarii locuințelor în care stau, la o distanță 6 procente de următorul stat european din clasament, Lituania. Bineînțeles, acest lucru are efecte majore asupra pieței imobiliare, atât din punct de vedere al prețurilor de vânzare, cât și al chiriilor.

Însă nu doar prețurile sunt afectate, ci și dimensiunea imobilelor și calitatea materialelor folosite pentru construcția lor. Apetitul românilor pentru achiziția de locuințe, coroborat cu veniturile reduse ale populației, a făcut ca dezvoltatorii să investească în imobile cu o suprafață tot mai redusă, iar în alte cazuri să folosească materiale de construcție mai ieftine. Iată care este situația pieței imobiliare și cum îi poate afecta pe viitorii proprietari și chiriași:

Articolul continua dupa recomandari

Achiziția de locuințe

Piața imobiliară din România este una a vânzătorilor, acesta fiind unul din efectele cererii crescute din partea celor care vor să devină proprietari. Asta înseamnă prețuri mai mari per metru pătrat construit și mai puține facilități din partea dezvoltatorilor. În consecință, viitorii proprietari, în special cei cu venituri reduse, sunt nevoiți să facă compromisuri la achiziția unei locuințe, fie în privința suprafeței imobilelor sau a zonei în care acestea sunt situate.

Pentru un român cu venituri mici sau chiar medii, achiziția unei locuințe pare o sarcină imposibilă fără un credit imobiliar. Spre exemplu, un român cu un venit net de 3000 de lei ar trebui să economisească peste 30% din salariu, timp de 20 de ani, pentru a reuși să achiziționeze un apartament modest, cu un preț de 50.000 de euro. Ori un asemenea grad de economisire este imposibil în condițiile în care viitorul proprietar trebuie să locuiască în chirie în tot acest timp, având facturi, întreținere, mâncare, precum și alte cheltuieli pe care trebuie să le suporte.

Însă, în ciuda acestor condiții precare, România își menține poziția de lider mondial în ce privește ponderea de proprietari de locuințe. Nu doar atât, dar și comportamentul consumatorilor s-a schimbat, aceștia devenind mai responsabili odată cu criza mondială. Viitorii proprietari se informează cu scrupulozitate asupra condițiilor de creditare și sunt dispuși să aștepte chiar și ani de zile până la contractarea unui credit. Totodată, aceștia evită să se îndatoreze la limita superioară pe care o permite banca, fiind conștienți că trebuie să se pregătească și pentru eventualitatea unor scăderi ale veniturilor, care ar putea face dificilă plata ratelor.

Închirierea de locuințe

După cum ar fi de așteptat, piața chiriilor este și ea afectată de ponderea mare a proprietarilor de locuințe. Un număr foarte mare de proprietari de locuințe înseamnă, totodată, și o ofertă redusă de locuințe disponibile pentru închiriere, lucru care are efecte puternice asupra prețului chiriilor. Astfel, în țările cu ponderi reduse de proprietari, cum e, spre exemplu Olanda, Suedia sau Belgia, prețul chiriilor este mult mai mic decât costul unei rate lunare la bancă.

În România, însă, lucrurile stau pe dos. Pentru același apartament, costul chiriei poate să depășească cu ușurință suma care ar trebui plătită sub formă de rată către bancă, în cazul în care apartamentul ar fi achiziționat printr-un credit. Astfel, această situație pare să se perpetueze de la sine, lucru demonstrat și de statistici, care arată că ponderea proprietarilor de locuințe chiar a crescut în ultimii ani, de la un procent de 95,6% în 2014, la peste 96,9% în 2018, conform Trading Economics.

Sursă foto: Shutterstock