Am ajuns în top cinci, printre ţările din Europa. La consumul de alcool, bineînţeles. Clasamentul a fost făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi doar patru ţări ne depăşesc la desfăcut sticlele cu bere. De fapt între noi şi ruşi e o luptă strânsă.

Un român bea într-un singur an cam un butoi, aşa cam de înălţimea mea, cu bere. Mai exact, au calculat cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, echivalentul a 685 de beri, repet, într-un singur an. Şi, ca să fim mai precişi, câte două beri, la cinci sute de mililitri, în fiecare zi.

Articolul continua dupa recomandari

Suntem pe locul cinci, foarte aproape de ruşi, care sunt totuşi deasupra noastră. Cei din Republica Moldova sunt pe locul trei, Belarus pe doi, iar campionii sunt lituanienii. Ei beau nu mai puţin de 910 beri pe an, de persoană, adică peste 18 litri de alcool pur. 

Dar, să ne întoarcem la noi acasă. Dacă e să ne referim la cât alcool pur dăm pe gât în fiecare an, cifra se învârte undeva în jurul a 14 litri. Grav e că românii încep să bea de foarte tineri. La 15 ani alcoolul deja nu mai reprezintă niciun secret pentru noi, iar specialiştii leagă acest consum inclusiv de incidenţa cancerului, în special cel hepatic şi de pancreas. 

Specialiştii în sănătate publică s-au gândit chiar să recomade producătorilor de băuturi alcoolice să pună mesaje, cam ca cele de pe pachetele de ţigări, pe sticlele de băutură. Până când se va întâmpla asta.