Zece ani de exod al românilor în afara graniţelor au adus România într-o situaţie mai gravă decât o criză financiară. Este concluzia unui studiu făcut de o organizaţie a oamenilor de afaceri, studiu care arată că ne confruntăm cu un deficit enorm în ceea ce priveşte forţa de muncă.

Deficitul forţei de muncă este a doua problemă majoră a României, după lipsa infrastructurii. Practic, aproape trei milioane şi jumătate de oameni au părăsit ţara în ultimii zece ani, adică 17 la sută din populaţie. Majoritatea românilor au ales să muncească în Italia, Spania, Marea Britanie şi Germania.

Articolul continua dupa recomandari

În toţi aceşti ani, ei au trimis către rudele rămase în ţară nu mai puţin de 55 de miliarde de euro, conform unui studiu recent. Însă nu banii ţin locul unor oameni apţi pentru muncă. În momentul de faţă, România are un deficit de peste 600 de mii de angajaţi, iar numărul este în creştere.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, suntem a doua ţară în lume, după Siria, în ceea ce priveşte emigraţia. Mai mult, o analiză recentă arată că nouă români trec în fiecare oră graniţele ţării fără gând să se întoarcă, România pierzând anual echivalentul unui oraş de nivel mediu precum Slatina sau Tulcea.