Magazinele din România sunt invadate cu jucării din import! Iar multe dintre ele pot fi periculoase, o spun chiar autorităţile. De la obiecte care îi pot sufoca pe cei mici, până la unele care conţin substanţe toxice, prin vopselurilor pe care le conţin. Toate ajung în mâna copiilor. Numai în Constanţa şi în Bucureşti inspectorii au confiscat jucării contrafăcute în valoare de mii de lei.

Toate jucăriile sunt "Made in China". Şi alea originale sunt tot "Made in China", dar au preţul de şapte ori mai mare.

Articolul continua dupa recomandari

Preţul este, de altfel, primul indiciu că jucăria pe care urmează să o cumpărăm poate fi contrafăcută. La fel de important este şi ambalajul. Ar trebui să ne punem un semn de întrebare dacă este deteriorat, dacă nu specifică producătorul sau conţine greşeli gramaticale. Mai ales pentru că perioada sărbătorilor vine cu un val de jucării contrafăcute.

În depozitul Portului Constanța Sud-Agigea, numai în luna noiembire s-au confiscat jucării de peste 220 de mii de lei.

80% (n.r. dintre jucării au fost confiscate). Vorbim aici de o acţiune desfăşurată la operatorii economici care distribuie şi comercializează produse import China. Avem informaţii din sezoane precedente, am verificat şi o parte dintre aceste magazine le-am lăsat aproape goale -  Horia Constantinescu, şef ANPC Constanţa

Nereguli s-au găsit şi în Bucureşti. Mai mulţi comercianţii au fost amendaţi cu 60 de mii de lei şi au fost retrase 1600 de produse. Au fost controlaţi 13 operatori economici, unde s-au găsit nereguli privind etichetarea produselor, traducerea în limba română, lipsa maracajului de conformitate şi lipsa adresei producătorului sau importatorului.

La tot pasul există jucării care îi pot răni pe copii sau care conţin subsanţe toxice. În plus, trebuie să fim atenţi şi la nevoile copiilor noştri.

Ar fi bine să îi focusăm atât pe distracţie, cât şi pe utilitatea distracţiei, făcând legătura cu aptitudinile pe care şi le dezvoltă. Îţi iau jocul acela pentru că îţi dezvoltă gândirea analitică - Jeni Chiriac, psiholog

90% dintre jucăriile care se vând în România provin din China şi din Turcia.