România e în topul european al traficului de persoane după numărul de victime care ajung să fie exploatate sexual sau prin muncă. Iar jumătate dintre ele sunt copii. Fenomenul nu va fi putea fi oprit dacă ţările europene nu-şi schimbă legislaţia, spun oficialii. În Europa, doar trei ţări, printre care şi România, îi pedepsesc prin lege pe cei care apelează la serviciile unei persoane exploatate.

În România, aproape jumătate din tinerele care cad pradă reţelelor de trafic de persoane sunt copile şi, în majoritatea cazurilor, devin victime ale exploatării prin muncă sau în scop sexual.

Articolul continua dupa recomandari

Cei care apelează la serviciile lor comit o infracţiune şi pot fi pedepsiţi cu cel mult 3 ani de închisoare. Problema apare, însă, când românii ajung să fie exploataţi peste graniţe, în ţări europene unde această formă de abuz nu se pedepseşte prin lege.

O reţea poate câştiga peste 50 de mii de euro pe an din exploatarea unei singure persoane. Iar un grup ajunge să controleze zeci de victime.

Myria Vassiliadou, coordonator anti-trafic Comisia Europeană: Jumătate din victimele din Uniunea Europeană sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi, regret să o spun, multe dintre ele sunt cetăţeni români. Trebuie să folosim legea anti-trafic existentă şi să o implementăm în regim de urgenţă.

Fenomenul este greu de oprit. În Europa, doar în România, Italia şi Finlanda sunt prevăzute pedepse pentru cei care apelează la serviciile unei persoane exploatate.

Maximilian Nicolae, director ANITP: Din pespectiva noastră acest lucru este esenţial pentru combaterea traficului. Ar trebui să punem cărţile pe masă şi să regândim modul în care traficul de persoane este abordat. Este propunerea cu care România a mers la Bruxelles.

400 de victime ale traficului de persoane au fost identificate doar anul trecut de autorităţile din România. Numărul lor este însă mult mai mare.

Cele mai multe victime provin din familii dezorganizate din Moldova şi Muntenia.

În primele 9 luni ale acestui an, procurorii DIICOT şi ofiţerii de la Crimă Organizată au făcut 416 percheziţii în cazuri de trafic de persoane. Aproape 600 de indivizi au fost duşi la audieri şi s-au confiscat bunuri şi bani în valoare de 8,4 milioane de lei.

În Europa, numărul persoanelor traficate trece de 20 de mii, într-un singur an. De cele mai multe ori, victimele sunt din România, Ungaria, Polonia şi Bulgaria.