15 oameni au murit de gripă, cinci doar în ultimele 24 de ore. Autorităţile sunt în alertă, spitalele interzic vizitele şi chiar ministrul Sănătăţii spune că România e în pragul unei epidemii. Avem motive de îngrijorare, anunţă Sorina Pintea, care face apel la populaţie. Cei care au simptomele bolii trebuie să rămână în casă, iar în şcoli să se facă zilnic triaje epidemiologice. În doar o săptămână au fost diagnosticate aproape o sută de mii de cazuri de viroze respiratorii şi peste o mie o sută de gripă. Ca niciodată în ultimii ani, camerele de gardă sunt luate cu asalt.

Speriaţi de epidemia de gripă care ameninţă România, tot mai mulţi pacienţi ocolesc cabinetele medicilor de familie şi vin direct la spital.

Articolul continua dupa recomandari

La UPU se creează aglomerație, vin pacienți cu patologii diverse, șansa unui om care vine cu o boală să plece și cu a doua este foarte mare - Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş

15 oameni au murit de gripă, de la începutul sezonului. Cinci în doar 24 de ore. La Spitalul din Timişoara, unde a fost înregistrat unul dintre decese, o tânără însărcinată a fost adusă astăzi în stare gravă, cu suspiciune de gripă.

Au fost deja prelevate probele specifice viruslui, asteptăm ca Institutul Cantacuzino să le confirme sau să le infirme - Andrea Sicoe, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean Timişoara

Numărul îmbolnăvirilor creşte rapid, iar vârful valului de viroze şi de infecţii respiratorii ar putea fi atins în luna februarie, avertizează epidemiologii.

În pragul epidemiei de gripă

În acest moment, avem suficiente motive de îngrijorare. Anul trecut am avut 129 de decese cauzate de virusul gripal, nu aş vrea să ajungem şi anul acesta în aceeaşi situaţie - Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Potrivit datelor, ultima săptămână a fost declarată ca fiind epidemică. 1.155 de cazuri de gripă au fost diagnosticate, la nivel național. La trei săptămâni, la rând, cu astfel de cifre, se declară epidemia la nivel general. Daca ajungem acolo, măsurile de limitare a accesului vizitatorilor în spitale, dar ăi de triaj în scoli vor fi sporite.

Pe harta naţională a zonelor de risc, unde au fost înregistrate şi cele mai multe cazuri de îmbolnăviri, au intrat Capitala, dar şi judeţele, Constanţa, Arad, Argeş şi Olt. Acolo măsurile de prevenire a extinderii bolii trebuie să fie mult mai dure decât în restul ţării. Spitalele au luat deja măsuri în regim de urgenţă, la solicitarea DSP-urilor.

Vaccinul, cea mai bună apărare contra gripei

Nu e târziu să ne vaccinăm, ne sfătuiesc medicii, imunizarea fiind cea mai sigură metodă de a ţine formele severe de boală la distanţă. Peste un milion două sute de mii de persoane din categorii cu risc au fost vaccinate până acum gratuit, iar în cabinetele medicilor de familie sau în stocurile Direcţiilor de Sănătate Publică mai sunt peste 50 de mii de doze.

Ministrul Sănătăţii a cerut şi un triaj epidemiologic zilnic în şcoli. Profesorii sunt sfătuiţi să trimită elevii acasă, la primele semne de boală.