În România, mai există doar două avioane model Rombac 1-11! Vorbim despre primele avioane cu reacţie, destinate pasagerilor, produse la noi în ţară. Se întâmpla la începutul anilor '80, deci cele două aparate au o vechime de aproape 4 decenii. Teoretic, ar trebui să ajungă la casat. Însă unul dintre cele două avioane va fi salvat de Primăria Ploieşti.

Reprezentantii organizatiei care a lansat Campania "Salvăm un Rombac" au fost cei care au propus locul in care sa fie dus avionul. Membri care sustin conservarea avionului tip 1-11 fac parte din Aeroclubul Romaniei si Asociatia Aeronautica Romana.

Articolul continua dupa recomandari

Impreuna cu edilul local au stabilit locatia, iar acum procedura de amplasare mai are nevoie doar de un aviz de la Ministerul Dezvoltării. Si asta fiindca parcul a fost realizat din fonduri europene. In proiectul de la Ploiesti este prevazuta o expozitie ampla, care să cuprindă tramvaie, locomotive sau autoturisme de epocă.

Avionul care va fi mutat a fost retras din uz, iar în ultimii ani a ramas la sol, pe Aeroportul "Henri Coandă". A mai fost folosit din când în când doar pentru exerciţii ale salvatorilor în situaţii de urgenţă.