Sărăcia, lipsa de educaţie şi exodul românilor peste hotare cresc numărul mamelor minore, de an la an. Statistici îngrijorătoare au fost făcute publice de organizaţia Salvaţi Copiii. Suntem pe primul loc în Europa. Anual, nouă mii de copile nasc, la noi în ţară. Şocant este că jumătate dintre ele ajung la medic doar când le vine sorocul.

Numai anul trecut, peste 9 mii de astfel de copile au născut. Potrivit datelor Salvaţi Copiii, vârsta medie la prima naştere este de 15 ani. Jumătate dintre adolescente au devenit mame sub această vârstă.

Articolul continua dupa recomandari

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv "Salvaţi Copiii": "Cinci din zece gravide nu au fost controlate de medicul ginecolog în sarcina, 5 din 10 nu au făcut ecografiile recomandate în sarcina."

Cifrele şocante nu doar că ne plasează pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul mamelor minore, ci ne duce în lumea a treia. 

În România, naşterile în copilărie sunt mai numeroase decât în Rwanda, Botswana, Burundi sau Djibouti.

Şi mai şocant este că peste 60% dintre mamele minore din România sunt la a doua sau chiar la a treia sarcină. 

Sărăcia şi lipsa educaţiei stau la baza acestui fenomen. Aproape 30% din familiile copiilor cu copii trăiesc doar din ajutoare sociale. Peste 60% dintre mamele minore nu au auzit vreodată de educaţie sexuală. 

Mihai Gafencu, medic pediatru: "Unul dintre exemple este cel al mamelor care nu au identitate la momentul oportun, au ajuns să nască copii fără identitate şi, bineînţeles, ele fiind minore, tot acest lucru ne împiedica sa acționăm medical competent. Ei, de fapt, fiind copii-mame care nici nu exista."

Lipsa serviciilor comunitare face ca drama acestui fenomen să se repete de la o generaţie la alta. 

Ministrul Sănătăţii care ar fi trebuit să răspundă a lipsit de la eveniment.