Alimentele tot mai scumpe devorează veniturile românilor. Deşi salariul mediu a depăşit 3000 de lei, scumpirile vin în ritm alarmant. Aproape jumătate din câştigurile lunare ale angajaţilor se duc pe mâncare. Când trag linie, le rămân puţini bani pentru haine, cărţi sau vacanţe.

Deşi salariul mediu net a crescut cu 14% în ultimul an, majorarea lefurilor este vizibilă doar pe fluturaşul de salariu, nu şi în coşul de cumpături, se plâng tot mai mule familii. 

Articolul continua dupa recomandari

În ultimul an, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 19%. Nici fructele nu sunt mai ieftine. Preţurile s-au majorat cu 16 procente. Cât despre carne, românii trebuie să achite cu 7% mai mult pentru un kilogram.

Salariile, fie ele şi mai mari, nu ţin pasul cu scumpirile. 

Cristian Păun, economist: În ciuda acestei creşteri medii nete a salariului, noi în continuare suntem săraci şi nu ne descurcăm cu banii. Dacă la această inflaţie mereu mai adăugăm altă inflaţie, vedem că suntem mereu taxaţi, suprataxaţi

Pentru a face faţă cheltuielilor, mulţi aleg produse mai ieftine şi mai slab calitative. 

Gelu Duminică, sociolog: Au efecte şi asupra sănătăţii. Tocmai de aceea o să vedeţi că în comunităţile sărace speranţa de viaţă e mai mică, iar rata de îmbolnăvire mult mai mare decât în comunităţile dezvoltate

Românii spun că mâncarea este atât de scumpă încât peste jumătate din veniturile lor lunare sunt destinate alimentelor. Doar cinci la sută din cât câştigă ajung pentru recreere. 

Echilibrarea veniturilor şi cheltuielilor rămâne o provocare grea pentru cei care trebuie să îşi drămuiască fiecare leu.