Aproximativ 11 mii de teste s-au făcut până acum în România! De astăzi, nu vor mai fi testaţi toţi românii care se întorc din Italia sau din alte ţări care fac parte din zona roşie, ci doar cei care au simptome. În schimb, abia acum vor fi testați medicii și asistentele care au avut de-a face cu bolnavi de Covid 19.

În sfârşit, de acum înainte va fi testat şi personalul medical care a intrat în contact cu pacienţi confirmaţi cu noul coronavirus. Chiar dacă medicii, asistentele sau infirmierele nu au simptome. 

Articolul continua dupa recomandari

Angajaţii din spitale cer de mult timp asta, iar autorităţile au luat decizia acum, după ce zeci de medici şi asistente au fost infectaţi. 

Vor fi testate şi persoanele instituţionalizate care au simptome dar şi pacienţii cu infecţii respiratorii acute severe care nu au gripă. Nu vor mai fi testaţi toţi contacţii cazurilor confirmate ci doar cei care au simptome: tuse, febră, dificultăţi la respiraţie. 

Cei fără simptome rămân izolaţi la domiciliu 14 zile de la ultimul contact. Teoretic, până acum, erau testaţi şi toţi oamenii din centrele de carantină. Adică cei care s-au întors din ţări care sunt în zona roşie. De exemplu, Italia. 

Numai că acum avem puţin peste 5.000 de oameni în aceste centre, în timp ce mai multe localităţi din Italia au fost incluse pe harta roşie acum o lună iar de pe 10 martie, întreaga ţară. 
De acum înainte vor fi testate doar persoanele care au venit din străinătate și care au simptome specifice. Cei fără simptome rămân în carantină sau izolaţi la domiciliu 14 zile de când ajung în România.