Românii care sună abuziv la 112 s-ar putea alege cu numărul de telefon blocat! Aşa încearcă autorităţile să descurajeze apelurile false. La 16 ani de la înfiinţarea numărului de urgenţă, oamenii continuă să ceară ajutor pentru probleme inventate.

Sunt secunde preţioase pierdute de operatorii 112 vorbind cu cei care nu au, de fapt, nicio urgenţă. În ultimii 6 ani, Ana-Maria s-a confruntat cu mii de astfel de cazuri.

Articolul continua dupa recomandari

Cernescu Ana-Maria, operator 112 - Am avut oameni care au sunat să ne întrebe pe ce stradă se află muzeul, la ce număr de telefon pot să sune pentru a primi informații legate de pensie, orarul diferitelor funcții cum ar fi al gării, al poștei. Au sunat copii mai mult care fac farse la 112

Listă neagă pentru cei care sună abuziv la 112

În curând cei care sună abuziv la 112 ar putea intra în curând pe o listă neagră, conform unui proiect de lege votat deja de Senat.

ȘERBAN NICOLAE, senator PSD - Se suspendă accesul către sistemul național unic de urgență pentru postul telefonic de la care se sună abuziv în mod repetat. Am gândit un interval în care un număr de apeluri de acest tip abuziv să fie considerat agresiv

Zece apeluri în mai puţin de 15 minute e limita trecută în lege. Totuşi, aleşii nu ştiu ce se va întâmpla în cazul în care, ulterior, persoanele respective chiar au o urgenţă reală.

Cătălin Chirca, purtător de cuvânt STS - Apelarea numărului de urgenţă 112 trebuie să fie în special pentru urgenţe. Le reamintim cetăţenilor că linia 112 este destinată în primul şi în primul rând urgenţelor.

2019, primul an cu mai multe urgențe decât apeluri false

2019 a fost primul an de la implementarea serviciului 112 în care numărul urgenţelor reale l-a depăşit pe cel al apelurilor false.

Statistica scoate totuşi la iveală un adevăr trist: din peste 11 milioane de apeluri preluate anul trecut, aproximativ 48% dintre acestea nu au fost urgențe. Este vorba de aproape 5 milioane si jumatate de apeluri care au pierdut timpul operatorilor 112.

În prezent, cei care sună abuziv la 112 riscă o amendă de până la 5000 de lei, dacă în urma apelului sunt alertate serviciile de intervenţie.