Mai sunt aproape două luni până la sărbătorile de iarnă, însă gândul românilor zboară deja la bradul de Crăciun. Ca să fie siguri că vor alege pomul perfect, mulţi au făcut rezervări încă de la începutul lui septembrie. Aşa că sute de mii de brazi crescuţi special în pepiniere sunt pregătiţi să împodobească locuinţele. 

La 10 kilometri de staţiunea Sovata, în Mureş, 50.000 de brazi sunt gata să strălucească de Crăciun. De ani întregi, angajaţii pepinierei de aici aşteaptă acest moment. 

Articolul continua dupa recomandari

Vedetele acestui an sunt două soiuri care nu se găsesc în pădurile din România.

Clienţii sunt tot mai exigenţi. Vor brazi cu cetina bogată, simetrici şi înalţi de cel mult 2 metri 20. În această pepinieră, 70% dintre pomi sunt deja rezervaţi încă de acum două luni.  Preţurile pentru un brad pornesc de la 65 de lei şi ajung la 125 de lei, în funcţie de dimensiune. 

Lokodi Gergely, proprietar pepinieră brazi: Acum e o anumită categorie care respectă foarte mult natura şi mai bine îi convine să cumpere un brad crescut anume pentru pom de iarnă decât să se taie din natură. Şi din import vin foarte mulţi brazi şi trebuie să ne ridicăm la nivelul lor ca să putem să vindem

Anul trecut, aproape 300.000 de brazi aduşi din Finlanda, Norvegia şi Suedia au împodobit casele românilor, de Crăciun. 

Pomii vin din pepiniere speciale şi în locul lor sunt plantaţi imediat alţii. Astfel, pădurile din ţara noastră au mai puţin de suferit. 

Pentru acest Crăciun, RomSilva va scoate la vânzare doar 40.000 de brazi, cu 25 de mii mai puţini decât anul trecut. Jumătate dintre ei vor fi vânduţi cu tot cu rădăcină, în ghiveci, pentru a putea fi apoi plantaţi în natură.