De Crăciun, vom mânca cârnaţi şi tobă cu carne de import! 33 de judeţe sunt lovite de pesta porcină africană, iar producătorii de mezeluri se plâng că trebuie să aducă materie primă din alte ţări. Românii nici măcar nu pot verifica la raft cu ce carne sunt făcute mezelurile, pentru că pe nicio etichetă nu scrie. 

Preparatele din carne de porc pe care le vom consuma de Crăciun vor avea anul acesta gust de Spania, Ungaria sau Germania, principalele ţări din care importăm. Pesta porcină i-a forţat pe procesatori să se aprovizioneze din alte ţări.

Articolul continua dupa recomandari

Dana Tănase, director executiv Asociaţia Română a Cărnii: Categoric creşte ponderea materiei prime din import. Este foarte posibil să ajungem ca toba românească să fie realizată cu carne de porc din spaţiul Uniunii Europene

Sorin Minea, procesator carne: Deci procesatorii care doresc să facă comerţ intracomunitar sunt obligaţi să cumpere carne din zone care nu sunt roşii, iar România e roşie în proporţie de trei sferturi  

Virusul s-a extins în 80% din ţară. Doar opt judeţe au rămas neatinse de pesta porcină africană, ceea ce a făcut ca importurile să explodeze. 

Doar în prima jumătate a anului, importurile de carne de porc au crescut cu 14%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. 

Românii nu ştiu însă dacă mezelurile sunt fabricate din carne românească. Pe etichete nu este trecută originea materiei prime. Doar carnea proaspătă are o astfel de etichetă.

"Produs în România" nu însemnă însă că materia primă provine de la fermele autohtone. 

Sorin Minea, procesator carne: Nu există diferenţe între carnea de porc din străinătate şi carnea de porc din România. E acelaşi porc, crescut cu aceeaşi alimentaţie

Din cauza pestei porcine, exporturile de carne de porc din România ar putea fi interzise. Producătorii spun că preţurile vor exploda.