Un kilogram de fructe nu mai are de mult o mie de grame în unele magazine. Concret, legumele şi fructele preambalate cântăresc mai puţin chiar şi cu 200 de grame decât scrie pe etichetă. O arată un experiment Observator şi o susţin şi comisarii ANPC, care s-au mai întâlnit cu astfel de practici de înşelare a consumatorului.

"Aici avem cartofi roşii, două kilograme şi jumătate. Hai să vedem cât au de fapt", aşa începe experimentul Observator.

Articolul continua dupa recomandari

Dacă nu există ambalaj cu toleranţă specificată, ar trebui să regăsim cantitatea declarată 

Surpriză pe cântar. Cele două kilograme şi jumătate sunt de fapt două kilograme douăsute şaizeci şi două de grame. Cu aproape 250 de grame mai puţin.

Explicaţia angajaţilor este uluitoare: "Nu ştiu, ei sunt aproximativ două kilograme şi jumătate. Aşa scrie! Poate să fie mai mult sau mai puţin".

Comisarii de la Protecţia Consumatorului îi contrazic. 

Daniela Ene, comisar OPC: Pe multe ambalaje, apare cantitatea netă precedată de litera E, care reprezintă o toleranţă admisă. În cazul în care nu există această prevedere, ar trebuie să ne aşteptăm ca acea cantitate declarată pe etichetă să o şi regăsim

Concret, pentru o cantitate de 500 de grame, e permisă o abatere de 15 grame. La raft însă găseşti doar diferenţe în minus, nu şi în plus. 

Alt magazin, alt produs, aceeaşi situaţie. 

S-au descoperit struguri la 250 de grame care au, de fapt, doar 236 de grame, cu tot cu ambalaj, sau roşii cherry, la 500 de grame, care au, de fapt, 472 de grame, cu tot cu ambalaj.

Oamenii se plâng că sunt şi păcăliţi la gramaj pe lângă preţurile foarte mari

Oamenii sunt indignaţi: "Cam la toate produsele sunt mai puţin, gândiţi-vă şi la zahăr. În loc de un kilogram, avem 900-950 de grame. Preţurile sunt foarte mari şi dacă ne mai înşală şi la gramaj e foarte rău".

Diferenţa de greutate ne mai poate spune ceva despre fructele sau legumele pe care le cumpărăm. Şi anume, dacă sunt proaspete sau dacă au stat în raft săptămâni sau chiar luni întregi până au mucegăit.

Daniela Ene, comisar OPC: Automat se produce un fenomen de deshidratare, fenomen echivalent cu modificarea calităţii iniţiale a produsului

Reprezentanţii magazinelor nu au comentat până acum situaţia. 

Inspectorii ANPC trag un semnal de alarmă asupra unui obicei al comercianţilor. Fructele şi legumele, care sunt preambalate şi cântărite deja, au o greutate mai mică cu 100-300 de grame.