A fost o zi în care tensiunea a atins cote maxime la malul mării. Acolo aproape 1.500 de români, angajaţi sezonier în Italia, vor fi băgaţi în carantină 14 zile în mai multe hoteluri de pe litoral, după o decizie a Guvernului. Ieri a ajuns abia primul transport de 225 de persoane aduse din Torino. Hotelierii se tem că turiştii vor fugi de litoral după această măsură.

225 de români au aterizat, ieri, pe Aeroportul Mihail Kogălcniceanu. Au fost aduşi din Torino prin intermediul unor curse aeriene speciale. După aterizare, a fost respectat un protocol strict. Fiecare pasager a trecut printr-un triaj epidemiologic şi scoşi de pe pistă pe un culoar separat de celelalte fluxuri de pe aeroport.

Articolul continua dupa recomandari

În total, 1500 de români vor fi aduşi aici pe parcursul mai multor zile. Sunt oameni din diferite judeţe din România, dar pentru că vin din zone roşii ale Italiei, unde lucrau sezonier, Guvernul a hotărât ca odată repatrierea lor să fie duşi în carantină pentru 14 zile în patru staţiuni din Constanţa: Mamaia, Eforie, Jupiter şi Techirghiol, unde mai multe hoteluri au fost tranformate în centre de carantină.

George Niculescu, prefect Constanţa: Vorbim despre persoane care s-au întors din Italia de la muncă. Vorbim despre oameni cât se poate de normali, despre români care sunt în aceeaşi situaţie în care sunt şi români care se află pe teritoriul ţării noastre şi care respecta cu stricteţe regulile pe care le-am transmis că trebuiesc respectate. Puteţi vedea că se păstrează distanţă, oamenii sunt civilizaţi nu sunt probleme, nu intră în contact cu cetăţenii judeţului Constanţa şi ai municipiului Constanţa şi toate măsurile pe care le-am luat sunt asigurate şi duse la îndeplinire.

Autorităţile italiene au transmis Ministerului de Externe Român că starea generală de sănătate a tuturor românilor repatraiţi este una bună.

În perioada de carantină, aceştia vor fi păziţi în permanenţă de jandarmi. Preşedintele Consiliului Judeţean, însă, a criticat dur această măsură şi susţine că judeţul Constanţa, din punct de vedere medical, nu are capacitatea necesară de a găzdui atâţia pacienţi.

Marius Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa: Românii trebuie aduşi în ţară, trebuie să vină în ţara lor, dar să se duca fiecare la casele lor. De ce spun acest lucru. la ora actuală, Constanţa nu are capacitatea de a gestiona 1500 de oameni deodată. Cum putem să testăm 1500 de oameni deodată?! +26.55 Noi trebuia să fim consultaţi înainte, să facem un plan foarte bine şi foarte pragmatic pus la punct înainte de a lua această decizie. La noi mai întâi au venit avioanele şi apoi facem planul.

Oamenii vor fi testaţi rând pe rând pentru COVID-19, iar probele vor fi trimise în Capitală, la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş. Autorităţile dau asigurări că toate zonele prin care vor trece românii sosiţi din Italia, dar şi centrele care îi vor găzdui, vor fi decontaminate.

În plus, Guvernul a anunţat printr-un comunicat că, preventiv, va instala un spital militar mobil pregătit de tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus.