Filmele la mall şi spectacolele de stand-up comedy sunt principalele activităţi culturale ale românilor. Iar cititul nu este un obicei pe la noi, arată cel mai recent barometru de consum cultural. Faţă de restul europenilor, suntem la coada clasamentului şi când vine vorba despre vizitele la muzeu. Televizorul rămâne, în schimb, principala sursă de divertisment. Opt din zece români se uită zilnic la ştiri, emisiuni sau seriale tv.

În timpul liber, românii preferă să se vadă cu prietenii şi rudele sau să se plimbe prin parc. Să meargă la biserică, să facă sport sau să-şi petreacă timpul la mall. Activităţile culturale sunt pe ultimele locuri în topul alegerilor. 76 la sută dintre români nu au intrat deloc într-o bibliotecă în ultimul an, iar 62 la sută dintre ei nu au vizitat un muzeu.

Articolul continua dupa recomandari

Tudorel Andrei, preşedintele INS: Cheltuielile populaţiei pentru cultură sunt reduse. Cateva procente, cu mult mai mica fata de ponderea europeana, cateva procente din venit.

Barometrul cultural pe 2018 mai arată că doar 16 la sută dintre români citesc lunar o carte, în timp ce 35 la sută dintre cei care au participat la studiu nici măcar nu au pus mâna pe un volum în ultiimul an.

Anda Becuţ Marinescu, şeful Serviciului de Cercetare INCFC: Frecventa cu care se citeste o carte este mai degraba lunara, nu zilnica.

În schimb, faţă de anii trecuţi, românii preferă tot mai mult spectacolele muzicale şi pe cele de tip stand up Comedy.

Carmen Croitoru, manager al Institutului pentru Formare Culturală: Aparent, a crescut interesul pt cultura, dar pt formele ei de divertisment, se consuma mult mai mult stup comedy decat ne-am aşteptat, mai putin opera si muzica clasica cultă.

Anda Becuţ Marinescu, şeful Serviciului de Cercetare INCFC: Faţă de anii trecuţi se inregistrează o creştere a vizionării filmelor la cinema şi a participarii populaţiei la evenimente spectacole şi divertisment. Consumul de teatru înregistrează o scădere în ultimii 4 ani.

Televizorul şi radioul rămân principalele surse de informaţii pentru români. 79 la sută se uită zilnic la televizor şi 56 la sută dintre români ascultă zilnic emisiuni radio. Jumătate folosesc zilnic internetul. Cei mai mulţi, pentru reţelele de socializare. Acelaşi studiu mai arată că 40 la sută dintre românii de la ţară nu au avut niciodată un contact cu un eveniment cultural, indiferent de natura lui - piesă de teatru, film la cinema sau concert de orice fel.