Cu dans, veselie şi grătare, milioane de români şi-au sărbătorit onomastica în ziua Floriilor. Au avut noroc şi de vreme frumoasă, aşa că au profitat de ocazie şi au ieşit din casă. Pentru că duminică a fost a doua şi ultima dezlegare la peşte din postul Paştelui, festivalurile pescăreşti s-au ţinut lanţ. Ocazie numai bună pentru restaurantele de lux să marcheze momentul cu reţete exotice.

În zi de sărbătoare, aproape nicio masă n-a fost fără peşte, şi nicio petrece fără vreun Florin.

Articolul continua dupa recomandari

Mai ales că aproape un milion şi jumătate de români poartă nume de floare.

De la Codrin şi Lăcrămioara, până la cele mai des întâlnite - Florin şi Viorica.

Sărbătoarea în aer liber s-a lăsat şi cu dans în timp ce undeva în spate cei mai puţin. talentaţi aveau grijă de lucrul cel mai important: grătarul.

Cei care ţin post, n-aveau cum să amâne un asemenea prilej. Şi nu numai ei. La Galaţi, celebrul festival al scrumbiei a îmbrăcat faleza dunării într-un nor des de fum. Dezlegarea s-a transformat imediat în desfătare.

Sute de gălăţeni, dar şi turişti veniţi special pentru festival au avut ocazia să afle secretul unei scrumbii bine gătite.

Cei cu gusturi mai alese, n-au fost uitaţi. Un cazan imens, de jumătate de tonă, a găzduit un storceag adevărat care a fiert ore întregi pe foc de lemne.

Şi-n banat peştele a fost fruncea. În Timişoara, fiecare s-a mândrit cu reţeta lui.

Până şi restaurantele cu pretenţii au ţinut cont de dezlegarea la peşte.

În afară de paste, toate ingredientele se pun pe foc în aceeaşi cratiţă. Dureză doar patru minute până totul este gata.

De luni însă, credincioşii se întorc la postul strict. Începe săptămâna patimilor.