Doi din trei români sunt dispuşi să o ia de la zero în carieră. Şi asta pentru a face faţă noilor provocări apărute pe piaţa muncii. Vorbim despre avansul tehnologic şi despre globalizare. Pentru a se dezvolta profesional, românii preferă să înveţe singuri.

Inteligenţa artificială câştigă teren în mai toate domeniile. Iar maşinăriile au început să înlocuiască oamenii în multe sectoare de activitate. Peste 60% dintre locuitorii planetei au devenit conştienţi de asta.

Articolul continua dupa recomandari

Şi românii cred că jobul lor va fi afectat de schimbările tehnologice, în special cei care lucrează în domenii precum analiză şi automatizare, IT şi finanţe şi audit.

Aşa se face că aproape 70% dintre români sunt dispuşi să se reinventeze. Cei mai deschişi când vine vorba de o reconversie profesională sunt angajaţii care au între 31 şi 50 de ani şi care au absolvit măcar liceul. Îi găsim acum lucrând în vânzări, media sau achiziţii şi logistică.

La nivel global, ideea de a o lua de la zero în carieră este privită cu reticenţă de angajaţii din Iran, Bulgaria, Polonia sau Germania, în proporţie de 53%.

De altfel, în Europa de Vest, oamenii se gândesc la reconversie profesională doar în ultimă instanţă, când sunt pe punctul de a-şi pierde jobul.

Un nou domeniu de activitate înseamnă însă şi alte studii. Iar România este chiar pe locul 31, în rândul ţărilor analizate, în ce priveşte timpul alocat de angajaţi pentru dezvoltare profesională.

71% dintre participanţii la un studiu acordă pentru asta săptămâni sau chiar câteva luni pe an. Vorbim aici de români care lucrează în ştiinţă şi cercetare, IT şi sănătate.

Cei mai mulţi angajaţi români preferă să înveţe singuri, sau se bazează pe trainingul de la job. De asemenea, o pondere importantă în instrumentele de învăţare o au aplicaţiile mobile şi cursurile online.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 366.000 de oameni, din aproape 200 de ţări din întreaga lume.