În Paris, dimineţile sunt cele mai frumoase. Pe străzi, e agitaţie de la primele ore. La fel şi în brutării. Faimoasa baghetă este atent pregătită înainte de a ajunge pe rafturi. Fiecare ingredient este măsurat şi toţi paşii sunt urmaţi întocmai ca la carte pentru a obţine o coajă crocantă şi un miez pufos.

Cristian a renunţat la România şi s-a mutat în Franţa în urmă cu 13 ani. Acolo, a învăţat toate secretele gastronomiei franţuzeşti, dar şi cum să trăiască precum un francez veritabil.

Articolul continua dupa recomandari

"Peste tot acelaşi lucru se consumă şi fresh-uri, în general, de portocale pentru că ei ţin la sănătatea lor. Ţin foarte mult la micul dejun şi inclusiv noi ar trebui să o considerăm cea mai importantă masă a zilei" Cristian Văduva.

În restaurantul lui, activitatea începe cu noaptea în cap. Se pregătesc sute de croissante, sandwich-uri apetisante, diferite feluri de tarte tradiţionale franţuzeşti şi zeci de deserturi.

"Sunt două tipuri de mille-feuille, mille-feuille napoleon cu cremă patiser, frişcă şi puţină aromă de vanilie şi mille-feuille framboise cu cremă mascarpone" a mai spus un angajat al restaurantului.

Sau o mie de foi, cum ar suna denumirea românească a desertului. Unul controversat de altfel. Deşi inventatorul său ar fi un cofetar francez, în diverse cărți de bucate, millefeuille apare sub denumirea de Napoleon. Unii istorici cred că numele prăjiturii vine de la orașul italian Napoli, alții îl asociază cu împăratul Napoleon.

Dar sa nu uităm de faimosul foie gras, un alt preparat cu o istorie veche de peste 4 mii de ani, care nu trebuie să lipsească din meniul local. În Paris, este servit alături de dulceaţă, pâine şi vin, de preferat pâine ţărănească sau baghetă. Iar vinul trebuie să fie neapărat unul vechi.

Un pranz sau o cina traditionala în Franţa cuprinde 4 feluri de mâncare. Antreu, fel principal, brânzeturi şi neapărat desert.

"La carne sau mâncare, boeuf bourguignon şi peştele. Au mese zilnice aproape, în care peştele nu le lipseşte" a spus Cristian Văduva. 

Pentru francezi, gustările sunt aproape inexistente. Mănâncă întotdeauna aşezaţi la masă, iar la final au întotdeauna un platou de brânzeturi pentru că, pentru ei, brânza este considerată o delicatesă.

Brânza se serveşte fără pâine şi este acompaniată întotdeauna de un pahar de vin roşu.