Detalii şocante au fost făcute publice în cazul pacientei de la Spitalul Clinic CF2 căreia i s-a făcut o transfuzie greşită. O asistentă a fost cea care a etichetat greşit proba de sânge, iar cea care le-a atras atenţia medicilor a fost chiar pacienta în vârstă de 39 de ani, care acum este în comă.

În urma controlului, Inspecţia Sanitară a aplicat doar o amendă de 30 de mii de lei spitalului. Deocamdată, personalul medical nu a fost sancţionat.

Articolul continua dupa recomandari

Citeşte şi DRAMA femeii căreia i s-a făcut transfuzie greşită. Soţul: Vreau să ştiu de ce au minţit?! Medicii nu înţelegeau de unde venea acea hemoragie care nu se mai oprea

Potrivit raportului inspectorilor sanitari din cadrul DSP București, după controlul efectuat la Spitalul Clinic CF2, în timpul operației femeii diagnosticate cu cancer de col uterin a existat o sângerare în limitele normale ale procedurii, iar pacientei i s-a efectuat o transfuzie cu o grupă greșită de sânge.

Aceasta ar fi primit o unitate de sânge AB4 pozitiv, deși grupa acesteia de sânge este O I pozitiv.

“Documentele puse la dispoziţia inspectorilor sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti atestă că proba de sânge pentru testul pretransfuzional a fost prelevată de o asistentă medicală de la o pacientă cu grupa AB4 pozitiv şi etichetată cu numele pacientei de 39 de ani - transferată între timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti - care are grupa de sânge O I pozitiv. Astfel, pacientei i-a fost administrată o unitate de sânge (masă eritrocitară) AB4 pozitiv, deşi grupa acesteia de sânge este O I pozitiv”, se arată într-un comunicat al Minsterului Sănătății.

Pacienta, care era conștientă la acel moment și a indicat ea însăși faptul că are grupa sanguină O I pozitiv, a intrat în șoc hemoragic și apoi în comă, în urma acestui incident.

“Pacienta era conştientă la acel moment şi a indicat ea însăşi faptul că are grupa sanguină O I pozitiv. Atunci a fost realizată eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetată indicând ulterior grupa corectă. Echipa de chirurgi şi ginecologi a fost nevoită să intervină chirurgical din nou pentru a opri sângerările masive ale pacientei”, se mai arată în comunicatul Minsterului Sănătății.

sursa: antena3.ro