A fost petrecere mare noaptea trecută când sute de mii de ortodocşi pe rit vechi au sărbătorit intrarea în noul an. Veselia a fost si mai mare la miezul noptii, cand au fost sparte toate paharele, aşa cum cere tradiţia balcanică pentru ca noul an sa fie mai bogat decat cel care a trecut. Pentru mulţi dintre ei a fost a doua petrecere de Revelion, în decurs de două săptămâni.

Petrecerea Revelionului pe rit vechi a început pe acorduri de vioară într-un restaurant din centrul Timişoarei, unde sute de oameni au venit să petreacă pe cinste. 

Articolul continua dupa recomandari

La cumpăna dintre ani, invitaţii au respectat o tradiţie sfântă la sârbi. Cu gânduri bune pentru noul an, au închinat pahare, după care le-au spart.

Sârbeşte s-a petrecut de revelionul pe vechi şi peste graniţă. La Kladovo, în Serbia, hotelierii şi proprietarii de restaurante au organizat petreceri speciale pentru românii dornici de distracţie care, în ultimii ani, vin în număr tot mai mare aici.

Numai la unul dintre hotelurile de aici, 1500 de români au petrecut Anul Nou pe rit vechi pentru care au plătit, de persoană, 45 de euro.

Anul Noul pe rit vechi a fost întâmpinat şi cu tradiţii româneşti. Într-o comună din Vaslui, cete de urători, capre şi urşi au colindat pe uliţe.

Sorin Scutelnicu, primarul comunei Gârceni: Se umbă cu capra, se umblă cu ursul, se umblă cu pluguşorul, mâine se umblă cu sorcova, cu semănatul, se dansează, se şi mănâncă, se bea şi un şpriţ.

Peste un milion de români, cei mai mulţi dintre ei lipoveni şi sârbi, au intrat abia astăzi în Noul An, după calendarul Iulian şi nu după cel Gregorian, adoptat în 1924.