Reţetele se schimbă, tradiţia rezistă! Bucătarii au readaptat preparatele din bucătăria bunicii şi le pun astăzi pe mesele marilor restaurante. Românii nu se mai satură de ele, chiar dacă au parte de tentaţii exotice la tot pasul.

Mâncarea ciobănească este emblema gastronomiei româneşti, spun bucătarii. Iar cei care vor să o consume nu trebuie să ajungă pe cele mai înalte culmi ale munţilor. Astfel de preparate îşi fac loc tot mai mult în restaurantele din oraşe. 

Articolul continua dupa recomandari

Chiar dacă au înlocuit ceaunul cu tigaia şi lingura din lemn cu tacâmuri moderne, bucătarii au păstrat gustul tradiţiei. Înainte să pună pastrama pe foc, o ţin o săptămână la marinat. Şi folosesc doar brânză de burduf făcută după reţete vechi de sute de ani. Tocăniţa se serveşte în pâine.

Cu ceapă, morocov şi usturoi. Şi musai cu pui de ţară, aşa cum foloseau şi bunicile. Ca să fie gustoasă, carnea se frăgezeşte în supă de legume. Clienţii simt diferenţa şi se întorc mereu către reţetele româneşti. 

Luiza Eacobescu, nutriţionist:
Dacă este să vorbim din punct de vedere gastronomic ea este un deliciu, având în vedere influenţele turceşti, greceşti, chiar ruseşti. 

De la ruşi, am împrumutat borşul şi salata a la russe, micii s-au născut din kebabul turcesc, iar grecii ne-au dăruit reţeta de musaca.