Reţetele de Paşte sunt reinterpretate la Sibiu, zonă decretată Regiune Gastronomică Europeană. Asta nu înseamnă că chefii se limitează la a introduce elemente inedite din bucătăriile Bătrânului Continent. Cei mai îndrăzneţi au ajuns în stadiul în care combină stilul românesc de gătit cu bucătăria japoneză.

În bucătăria unui restaurant din Mărginimea Sibiului, construit pe ruinele fostelor temniţe ale Imperiului Austro-Ungar, mielul este pregătit după o reţetă de pe vremea vikingilor. Iar o salată şi cartofi copţi îl acompaniază în meniu.

Articolul continua dupa recomandari

Şi, cum se apropie Paştele, tot mielul rămâne vedeta. Pulpa este lăsată 8 ore să se frăgezească în cuptor şi apoi este învelită într-un "sac" de pâine. Merge perfect cu legume trase în tigaie.

Dănuţ Lihat: Folosim sare, piper, puţin suc de roşii şi busuioc.

Chiar dacă masa este copioasă, mai este întotdeauna loc şi pentru desert. De această dată alegerea e pară fiartă în vin cu zahăr şi scorţişoară, îmbrăcată în aluat şi servită pe un pat din sos de caramel.

Chefii vin şi cu soluţii pentru cei care vor o masă mai uşoară. Un meniu care îmbină bucătăria ardelenească cu cea japoneză. Preparatul prinde gust cu produse din zonă - brânza este adusă de la localnici, iar peştele, de la crescătoriile din zonă. Doar tehnica vine de departe.

Aurelian Dragomir, chef: Folosim orez, folosim o tehnica japoneza in care o sa facem o rola care sa contina pastrav si pe langa pastrav, pentru a avea gust si consistenta, folosim si branza de capra sarata, maturata.

Şi desertul este reinterpretat. Galuşte cu prune, cu sos de catină şi dulceaţă de maceşe.

Ionuţ, client: O mancare destul de usoara pentru cei care nu prefera mancarea grea de Paste. Miel, oaie. Are si un gust sarat din cauza branzei. E destul de interesant.

Laura, clienta: Eu personal nu mananc miel, nu mi-a placut niciodata. Iar acesta ciorbita e ca la mama acasa. Interesanta este acesta bucata de ou. Nu am gustat-o dar o sa o incerc. E foarte interesant, are o explozie de gusturi. Foarte bun!

Sunt zeci de localuri din oraş în programul Sibiu, Regiune Gastronomica si au un meniu comun - Gusturile Primaverii, care se schimbă în funcţie de sezon.