Ceea ce în urmă cu două zile părea un scenariu sumbru, acum este la un pas să devină realitate. Aseară, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul de Interne a anunţat noi reguli în lupta de prevenire a răspândirii coronavirusului.

De mâine seară, în România, vor intra în vigoare noi restricţii de circulaţie, iar deplasarea către locul de muncă, pe timpul nopţii, se va face doar cu o adeverinţă de la angajator.

Articolul continua dupa recomandari

De astăzi se închid mall-urile şi cabinetele stomatologice. Sunt lucruri ce par a fi dure, la prima vedere, însă sunt extrem de necesare pentru a limita pe cât posibil raspandirea COVID-19.

Ordonanţa Militară a fost prezentată, aseară, de ministrul de Interne, Marcel Vela.

Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne: În intervalul orar 06:00-22:00, se recomandă ca circulaţia persoanelor în afara locuinţei, gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive: deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi ale animalelor de companie.

Printre excepţii se numără şi deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată, deplasarea din motive justificate precum îngrijirea, însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bonave sau cu dizabilităţi, ori deces, deplasări scurte în apropierea locuinţei, gospodăriei, legată de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie şi domestice. Totuşi, după ora 22 lucrurile se schimbă drastic.

Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne: În intervalul orar 22:00-06:00, circulaţia persoanelor în afară locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adverinţă eliberată de angajator sau o declaraţie pe proprie răspundere.

Pentru ieşirile din motive personale este suficientă o declaraţie pe proprie răspundere. Circulaţia persoanelor în afară locuinţei se va face evitând formarea unui grup mai mare de trei persoane care nu locuiesc împreună.

Totodată, noile măsuri la frontierele ţării, interzic intrarea străinilor în ţara noastră.

Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne: Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României. Prin excepţie, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizilor care fac parte din următoarele categorii: sunt membri de familie ai cetăţenilor români, sunt membri de familie ai cetăţenilor altor state ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezindenţă în România.

Excepţie fac parte şi persoanele care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent, persoane care se deplasează în interes profesional, personalul deplomatic, pasageri în tranzit, pasageri care călătoresc din motive medicale sau de familie, persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

Regulile nou fac referire şi la persoanele care nu respectă izolarea sau carantinarea.

Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne: Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente sunt considerate persoane cu risc crescut de contagionzitate şi sunt conduse de forţele de ordine publică şi plasate direct în carantină sub pază. Persoanele carntinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locaţia aceastea în care au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente sunt carantinate pentru o nouă periadă de 14 zile. Măsurile prezentate anterior, nu exonerează persoanele de răspunderea contravenţională sau penală.

Vizaţi de noile reglementări sunt şi bătrânii.

Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne: Autorităţile administraţiei publice locale, au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau alte forme de ajutor şi să asigure sprijin în vederea minimalizării expuneri lor în afara locuinţelor. Evidenţele se actualizează şi se raportează săptămânal de către autorităţile locale la centrul judeţean sau al municipiului Bucureşti de coordonare şi conducere a intervenţiei.

Nici bisericile nu au scăpat de reguli.

Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne: Se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult de către slujitorii bisericeşti fără accesul publicului slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. Se pot oficia acte liturgice, religioase cu caracter privat, botez, cununi, înmormântări la care pot participa maximum opt persoane.

Conform ordonanței militare aprobate sunt închise temporar cabinetele stomatologice, cu excepția intervențiilor urgente.

Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne: Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară, prin excepţie sunt permise intervenţiile stomatologice, de urgenţă. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.

Sunt închise și magazinele din mall-uri sau alte centre comerciale mari, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.

Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne: Se suspendă temporar activităţile de comercializare cu amănuntul, a produselor şi serviciilor, în centrele comerciale în care-şi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici.

După miezul nopţi, ordonanţa, a fost publicată în Monitorul Oficial. Noile restricții anunțate aseară de ministrul de Interne, Marcel Vela, intră în vigoare din această seară, de la ora 22.00.