Creştinii intră în Postul Crăciunului, aşa că e un moment tocmai bun să se gândească serios la ce vor mânca în acestă perioadă. Şi asta pentru că mulţi dintre cei care ţin postul complet se plâng că, la final, au câteva kilograme în plus. Ceea ce este absolut normal, dacă ţin post cu cartofi prăjiţi sau fasole bătută cu multă ceapă prăjită.

În restaurantele din centrul Oradei, de regulă, meniul este specific transilvănean. De mâine, însă, bucătarii gătesc cu mult mai multe legume în loc de carne.

Articolul continua dupa recomandari

Chef Alexandru Șandru: Se va introduce în meniul nostru aproximativ 30 la sută preparate de post. de la supe ciorbe, la feluri de bază. Deci nu se va muri de foame. Sunt inlocuitori pentru carne şi toate produsele.

Bucătarii vor înlocui carnea cu fasole, năut, legume sau cremă de ardei copți şi humus.

Şi în pieţe este agitaţie pentru postul Crăciunului. Gospodinele ştiu deja ce vor pregăti acasă.

Nutriţioniştii avertizează că produsele de post din magazine au mai puţine legume şi mai mulţi aditivi alimentari. De aceea este recomandat să cumpere fructe şi legume proaspete din pieţe. Care, de altfel, sunt mai scumpe, dar mai sănătoase.

Postul, însă, nu se rezumă doar la mâncare. Preoţii ne îndeamnă pe toţi să fim mai buni, şi în gânduri, şi în fapte.

Ioan Codorean - preot Biserica cu Luna Oradea: Perioada aceasta de post este o perioadă de pregătire, de primenire sufletească, de a încerca să facem din această perioadă un moment în care să ne aplecăm mai mult spre cele spirituale, o perioadă în care trebuie să căutăm mai mult privirea spre cer. 

Postul Crăciunului durează 40 de zile, dar în 15 dintre ele se da dezlegare la peşte şi la vin.