Adio, iaurt grecesc fabricat în România! Se schimbă regulile pentru producătorii români care folosesc această denumire, după ce Ambasada Greciei le-a cerut autorităţilor să ia măsuri. Iniţiativa a creat însă controverse. În timp ce sute de kilograme de iaurt au fost deja retrase din magazine, mulţi producători spun că măsura este abuzivă. 

De aproape o lună, comercianţii au început să facă ordine pe rafturile magazinelor. Nu mai acceptă denumirea de "iaurt grecesc" pe etichetele produselor fabricate în România. Motivul? O adresă prin care Ambasada Greciei a sesizat statul român că producătorii de la noi se folosec de un brand grecesc, pentru a vinde mai mult. 

Articolul continua dupa recomandari

La polul opus, producătorii români spun că respectă legea şi că nu duc în eroare consumatorii, pentru că fabrică iaurt după o reţetă grecească. 

Cu ce se deosebeşte, totuşi, iaurtul grecesc de cel normal?

Iaurtul grecesc are de două ori mai multe proteine faţă de iaurtul clasic. Astfel că, la o porţie medie de 170 de grame, dacă unul conţine până la 20 de grame de proteine, celălalt conţine doar nouă grame. 

Până acum, ANPC a restras de la raft aproape 600 de kilograme de iaurt şi a dat 60 de amenzi pentru etichete înşelătoare.