Avalanşa de schimbări din Educaţie nu e nici pe departe să se încheie. Admiterea la liceu ar putea fi schimbată, la fel şi Bacalaureatul. Elevii ar putea fi obligaţi să dea teze unice şi un examen psihologic la sfârşit de gimnaziu. Sunt doar câteva din sutele de schimbări pe care preşedintele Klaus Iohannis le recomandă pentru sistemul de învăţământ românesc.

Şase ani de clase primare şi studii liceale care să se termine după trei ani. Iar Bacalaureatul să nu fie la fel pentru toţi. Unii să dea un examen teoretic, alţii aplicat. În funcţie de profilul pe care l-au absolvit. Sunt doar câteva dintre schimbările propuse de Preşedinţie prin proiectul România Educată. 

Articolul continua dupa recomandari

Şi planul pentru gimanziu ar putea fi schimbat. Tezele naţionale să revină şi să conteze mai mult la media pentru admiterea la liceu. 

Specialiştii în educaţie avertizează, însă, că după ce Legea educaţiei a suferit deja peste o sută de schimbări, o altă avalanşă de modificări nu ar duce decât la haos în sistemul educaţional.  

Deocamdată, avem probleme cu manualele, cu materia prost structurată şi cu lipsa practicii în şcoli.

De aceea, spun specialiştii, unul din cinci elevi părăseşte şcoala prea devreme, iar aproape jumătate dintre şcolari se încadrează la categoria analfabetismul funcţional, adică nu reuşesc să înţeleagă noţiunile învăţate. 

De culoarea politică depinde şi munca în Învăţământ. Inspectoratele şcolare ar trebui desfiinţate şi înlocuite cu structuri de profesionişti, susţine Administraţia Prezidenţială.