Cei mai mulți dintre noi mănâncă de Sărbători mai mult decât de obicei, iar unii chiar întrec măsura. Dacă te numeri printre aceștia, lista noastră cu sfaturi ți-ar putea fi de mare folos.

Magia Sărbătorilor s-a risipit, iar tot ce pare să fi rămas în urma lor sunt doar kilogramele în plus și o stare generală neplăcută. Dacă ai întrecut măsura cu bunătățile și nu ai ratat chiar nimic din ce a fost servit la masă, nu este cazul să disperi. Tentațiile au fost mari și, cu siguranță, atmosfera zilelor libere te-a făcut să uiți de bunele tale obiceiuri.

Articolul continua dupa recomandari

Cu toate acestea, calea cea mai sigură de a-ți reintra în formă este să folosești un strop de înțelepciune. Nu căuta soluții miraculoase și nu-ți stabili rezoluții spectaculoase pentru noul an. Chiar dacă pare că va dura o veșnicie până ce vei scăpa de surplusul acumulat în vacanță, cu sfaturile potrivite, misiunea ta va fi mai ușoară.

Orice ar fi, nu te înfometa!

Deși cântarul nu este cel mai bun prieten al tău în perioada asta, iar interacțiunile cu el trebuie să fie cât mai rare, înfometarea nu este soluția cea mai bună. Regimurile severe și dietele care promit detoxifierea rapidă a organismului sunt rețeta sigură pentru ca numărul kilogramelor să scadă numai pentru o scurtă perioadă, după care să crească exploziv.

Consumă carne de curcan sau de ton în cantități mici și nu te zgârci cu legumele, adaugă-le din plin pe farfurie. Cele mai recomandate garnituri ar fi spanacul și broccoli, dar poți încerca și sparanghel.

Ajută-ți sistemul digestiv

Combinația dintre excesele alimentare și perioada de sedentarism a Sărbătorilor te poate expune la apariția sindromului de colon iritabil. Simptomele acestuia sunt acumularea de gaze, constipația și durerile abdominale, iar dacă nu le-ai putut preveni prin evitarea grăsimilor, dulciurilor și a băuturilor carbogazoase, există posibilitatea de a le ameliora.

Suplimentele cu fibre contribuie la îmbunătățirea tranzitului intestinal și la echilibrarea florei, pentru ca senzația de balonare să fie redusă. Suplimentele alimentare pentru susținerea digestiei și pentru absorbția nutrienților acționează asupra stomacului, a intestinului subțire, a colonului, a ficatului și a pancreasului. Neglijat, sindromul colonului iritabil poate duce la afecțiuni complexe, precum hemoroizii sau fisurile anale, deci este recomandat să acționezi încă de la primele manifestări.   

Nu uita să bei apă

Deși poate părea un sfat banal, recomandarea de a te hidrata frecvent te ajută să depășești cu bine excesele din perioada Sărbătorilor. Un pahar băut pe stomacul gol, dimineața, te hidratează și grăbește eliminarea substanțelor reziduale prin intermediul urinei.   

Dacă bei apă cu regularitate, îți vei impulsiona tranzitul intestinal și vei preveni apariția constipației. Mai mult decât atât, apa te poate ajuta și în cazul în care suferi de gastrită, prin efectul de reducere a acidității din stomac și a ameliorării crampelor.

Evită alcoolul

Pe cât de scăldate în vin și în tărie au fost mâncărurile pe care le-ai savurat de Sărbători, pe atât de lipsite de alcool trebuie să fie următoarele tale zile de după festin. Având un efect puternic asupra organismului, alcoolul va obliga corpul să îi neutralizeze efectele, fapt care va duce la o senzație suplimentară de foame, dar și la deshidratare.

Astfel, este recomandat să înlocuiești alcoolul cu ceaiuri și cu apă din belșug. Pofta de dulce o poți alunga cu banane, care conțin aminoacizi ce ajută ficatul să elimine substanțele toxice. Un înlocuitor mai puțin previzibil al alcoolului este sucul de roșii, un bun ajutor în restabilirea nivelului adecvat de zahăr în organism.

Alege plimbarea în aer liber

O scurtă promenadă este recomandată după fiecare masă de seară, așa că poți să îți dai seama de importanța și mai mare a unei minime activități fizice după Sărbători. Lasă abonamentul la sala de forță pentru primăvară, când vei avea resurse proaspete, iar pentru moment mulțumește-te cu plimbări relaxante, dar susținute, în parc.

Activitatea fizică îți va intensifica procesul de digestie și va grăbi arderea caloriilor consumate la mesele de Sărbători. Mișcarea poate avea ca efect scăderea nivelului trigliceridelor din sânge și a nivelului zahărului, un fapt cu atât mai benefic pentru cei cu risc de diabet.

Perioada Sărbătorilor este una plăcută, dar abundentă în tentații de tot felul. Cu puțină grijă asupra dietei din primele zile ale noului an, putem păstra doar amintirile meselor copioase, nu și efectele negative ale acestora.  

Credit foto: Shutterstock