Legea care a deschis porţile închisorilor pentru zeci de mii de deţinuţi îşi trăieşte ultimele zile. Comisia Juridică a votat, în unanimitate, abrogarea recursului comensatoriu, iar mâine deputaţii vor da un vot final. Chiar şi anulată, legea va avea în continuare efecte pentru cei încarceraţi în condiţii mizere din 2012 până la momentul abrogării.

Toţi deputaţii jurişti au dat undă verde pentru abrogarea recursului compnsatoriu. Au votat chiar şi social-democraţii, cei care au susţinut aceasă lege pentru a împideica sancţiuni de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Articolul continua dupa recomandari

Dacă şi plenul Camerei Deputaţilor va da un vot pozitiv, legea va înceta să mai existe. Însă nu şi efectele ei. Toţi deţinuţii care nu au la dispoziţie trei metri cubi de aer de persoană şi care stau în celule cu igrasie vor beneficia în continuare de reducerea cu şase zile din pedeapsă la fiecare lună de detenţie executat. Dar asta numai pentru perioada în care legea recursul compensatoriu a fost în vigoare.

Mai mult, din momentul abrogării recursului compnsatoriu, România riscă din nou sanţiuni de la CEDO pentru condiţiile mizere în care stau deţinuţii. Ministru Justiţiei crede că le poate împiedica.

CĂTĂLIN PREDOIU, ministrul Justiţiei - La CEDO o să merg, în primul rând, să informez de ce s-a ajuns la această lege și ce avem de gând să facem în sistemul peniteniciar. Să creștem numărul de locuri de detenție și mai ales să îmbunătățim calitatea lor. Să punem pe picioare sistemul de probațiune care la ora asta este mai mult formal decât efectiv.

Guvernul a luat o primă decizie în acest sens. A suplimentat numărul inspectorilor de probaţiune cu 615 posturi. Măsura nu este însă suficientă. Reintegrarea în societate sau monitorizarea prin brăţările cu localizare GPS ar trebui, de asemenea, să fie pe listă.

CĂTĂLIN PREDOIU, ministrul Justiţiei - La ora asta nu avem la dispoziție decât sistemul de probațiune, într-un picior așa cum e el, și rămâne să îl dezvoltăm.

Potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, din momentul intrării în vigoare a recursului compnsatoriu, în 2017, peste 22 de mii de deţinuţi au fost eliberaţi mai repede. Aproape 600 s-au întors în închisoare după ce au comis noi infracţiuni, unele extrem de violente.