Scandal cultural în oraşul lui Brâncuşi! Aproape 100 de opere de artă din Târgu Jiu sunt amplasate ilegal. Totul a ieşit la suprafaţă după ce busturile soţilor Tătărăscu au fost demontate de pe soclurile lor.

Varianta oficială pentru demontarea statuilor a fost cea conform căreia operele nu aveau avizele necesare pentru a fi expuse. Motivul vehiculat, însă, în media locală este acela că sânii Arethiei Tătărăscu sunt prea mari şi nu corespund cu realitate. În parcurile din Târgu Jiu, însă, sunt multe opere expuse, unele dintre ele foarte explicite.

Articolul continua dupa recomandari

Din categoria statuilor ilegale nu face parte însă controversata operă "Puterea Inversată". Aceasta are toate avizele pentru a fi amplasată în parcul public. 

Statuia stârneşte reacţii diverse în rândul celor care ajung în faţa "viziunii" artistice. 

Realitatea rămâne aceea conform căreia mai bine de o treime din operele de artă expuse în oraş în ultimii 11 ani nu au avize legale. Primăria promite să obţină toate actele necesare pentru sculpturile deja amplasate, dar şi pentru cele ce vor fi realizate în cadrul taberei anuale de sculptură.

Sute de mii de lei sunt investiţi anual în această tabără, unde artiştii vin să dea viaţă viziunilor artistice. Din păcate, însă, operele de artă rămân aruncate pe un câmp de la marginea oraşului.