Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM), cel care a efectuat analizele compoziției produselor Hexi Pharma, a transmis vineri un comunicat în care afirmă că un conţinut diminuat de substanţă activă într-un produs dezinfectant nu demonstrează ineficienţa biocidă a acestuia.

“Conformitatea unui produs biocid presupune atât conformitatea compoziţiei chimice cât şi eficienţa biocidă pentru domeniul de utilizare a produsului. Nu există o corelaţie directă între cele două tipuri de încercări. Conţinutul diminuat de substanţă activă din produsul dezinfectant nu demonstrează ineficienţa biocidă a acestuia iar conformitatea eficacităţii biocide nu anulează neconformitatea chimică. Prin urmare nu se poate opune unei analize chimice nicio analiză microbiologică efectuată de niciun laborator acreditat sau neacreditat'”, se precizează în comunicatul ICECHIM.

Articolul continua dupa recomandari

Laboratorul ICECHIM a efectuat în ultimele 4 luni, la solicitarea autorităților și a unor agenți economici, circa 120 de determinări ale conținutului de substanțe active (concentrație) din produse comercializare de Hexi Pharma, toate sigilate și etichetate.

“Așa cum s-a putut vedea din rapoartele date publicității de Ministerul Sănătății unele dintre aceste produse au fost conforme, iar altele neconforme”, se arată într-un comunicat de presă.

Conformitatea înseamnă ca valoarea concentrației de substanță activă determinată prin analiză coincide cu cea autorizată și declarată prin etichetă.

“Confuzia generată și perpetuată între cele două tipuri de analize ale produselor biocide lezează în primul rând dreptul la informare corectă a tuturor cetățenilor. Formulări de tipul „chiar produse diluate de 2000 de ori nu au fost diluate în limita legii” conduc la concluzia că eficacitatea biocidă definește final conformitatea produsului”, se mai arată în comunicat.

sursa: Antena3