Un raport întocmit de Ministerul Sănătăţii, privind modul în care au acţionat spitalele în urma incendiului de la Colectiv e de negăsit. Este vorba despre un raport care a fost finalizat la începutul acestui an, dar care nu a fost făcut public şi a rămas în sertarele Ministerului Sănătăţii. Asta susţine fostul ministru, Vlad Voiculescu, în vreme ce actualul, Florian Bodog, spune că un astfel de raport nu a fost predat şi nu e în Minister.

Digi24.ro susţine că e în posesia raportului şi concluziile acestuia sunt extrem de grave: autorităţile române au refuzat transferul în străinătate pentru victime, iar acest lucru a fost posibil doar la presiunea publicului. În plus, infecţiile nosocomiale ale pacienţilor nu apar în fişele medicale, ele nu au fost raportate în spitalele din România, ci au fost descoperite de medicii din străinătate. Şi acestea sunt doar două nereguli.

Articolul continua dupa recomandari

„Lipsa Planului Alb - breșă majoră de siguranță a bolnavilor. Au fost spitale care au anunțat că au declanșat Planul Alb, dar la nivelul Direcției de Sănătate Publică nu există o coordonare a acestora. Planul ar fi presupus existența unui cadru medical care să asigure eliberarea rapidă de paturi de terapie intensivă. Realocarea urgențelor către alte spitale care nu erau implicate în îngrijirea răniților - lucru care nu s-a întâmplat. Mobilizarea masivă a cadrelor medicale a fost în mare parte spontană și mai puțin datorită unui plan anterior de mobilizare cunoscut cadrelor medicale și exersat prin simulări. Comunicarea s-a făcut haotic, necontrolat, atât la nivel central, cât și la nivel de spitale”, se arată în raport.

Pe de altă parte, se arată în raport, niciun spital din țară nu îndeplinea condițiile pentru internarea marilor arși, deoarece nu exista o zonă de izolare protectivă pentru pacienții cu arsuri.

De altfel, mulți dintre cei răniți au murit din cauza infecțiilor cu bacterii luate din spitale.

În raport se arată: „Problemă majoră, lipsa zonei de izolare protectivă pentru pacientul cu arsuri, deja cu risc de infecții. Lipsa sistemelor de climatizare conforme cu nevoile marelui ars. În foile de observație ale pacienților nu sunt buletine de gazometrie sanguină, nu se poate aprecia câți dintre pacienți au avut intoxicație cu fum și arsuri ale căilor respiratorii. Nu a fost monitorizat sistematic nivelul de monoxid de carbon în primele ore după internare. Majoritatea celor decedați la club au avut concentrații ridicate de cianuri”.

„Breșă majoră de siguranță a pacienților. Analiza deceselor indică o rată ridicată de colonizare, rapid după internare, cu bacterii și germeni multirezistenți provenind din mediul spitalicesc”, potrivit documentului finalizat în decembrie 2016 și înregistrat la Ministerul Sănătății în data de 4 ianuarie.

Alte probleme identificate: „Comunicare de criză cu familia. Sunt familii cărora nu li s-a spus că pacientul este în moarte cerebrală, iar asta a dus la tensiuni și acuzații ulterioare”.

Mai mult, raportul acuză că au existat inclusiv decese la transportul pacienților: „Probleme majore la transportul bolnavilor, inclusiv decese! Pentru cei decedați la transfer nu există documente care să ateste monitorizarea pe durata transportului și nici epicriza medicului care a constatat decesul!”