Când Dumnezeu a vrut să le arate oamenilor bucăţi din Rai, a creat platoul Vârtoapelor, din Munţii Orăştiei. Acolo a aşternut un covor de ghiocei. Milioane de flori, pe hectare întregi. Pare ţinutul unde s-a născut basmul. Şi sunt multe legende care se ţes aici, aproape de Sarmizegetusa. Una dintre ele spune că zânele împletesc cununi din ghiocei, chiar astăzi, în ziua echinocţiului de primăvară.

De sute de ori a păşit Vladimir în acest loc. Şi tot de atâtea ori a rămas impresionat. Milioane de ghiocei, mari, frumoşi, unul lângă altul, răsar parcă din piatră şi înfloresc la umbra copacilor. Este platoul Vârtoapelor, la câţiva paşi de Sarmizegetusa Regia, un loc magic, înconjurat de mister. 
-Se spune că în peşterile Vârtoapelor stau "alea frumoase"... Când vine primăvara, de echinocţiu, "alea frumoase" ies...

Articolul continua dupa recomandari

Alea frumoase, zânele, ies la lumină cum începe să ardă soarele. Şi împletesc cununi din ghiocei. Când ziua este egală cu noaptea, le aruncă peste prăpastie, în vale, peste cătunul Sub Cununi. Legenda spune însă că e bine să te fereşti din calea zânelor. Nu e deloc uşor să găseşti dumbrava minunată. De la Grădiştea de Munte, e musai să porneşti la pas, pieptiş, pe coastele muntelui. Dar peisajul merită efortul.

Un loc încă necunoscut pentru turişti. Puţini călători au călcat pe aici. 

Oamenii locului le recomandă oaspeţilor să păşească atent, cu milă şi cu grijă. Să se bucure de comorile naturii fără să o jefuiască. Şi să plece de aici doar cu amintiri şi fotografii superbe, fără să rupă ghioceii.