Lemnul românesc se taie ilegal şi se vinde la negru. În păduri şi în parcurile naţionale, copacii pică bucată cu bucată sub drujbele zilierilor. În Capitală, lemnul ajunge sub formă de cherestea la depozitele intermediarilor

De aici i se pierde urma scândură cu scândură. Cheresteaua se vinde fără bon, fără chitanţă sau factură fiscală. Comercianţii păcălesc poliţia, fiscul şi chiar radarul pădurilor. 

Articolul continua dupa recomandari

Reporterul Observator a cumpărat la negru, fără probleme, lemn din tăieri ilegale. A primit de la comercianţi, bonus, schema pentru a păcăli radarul pădurilor. E chiar simplă. Sistemul generează pentru fiecare transport de lemn un cod. Dar, unii dintre transportatori fac mai multe curse cu lemne în aceeaşi zi, pe acelaşi cod. Una legală, restul la negru. E nevoie de complicitatea poliţiştilor sau a oricărei autorităţi care ar îndrăzni să verifice pe drum camionul încărcat cu cherestea.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2013, între 1990 şi 2011 au fost defrişate ilegal 366.000 de hectare de pădure. Radarul pădurilor ar trebui să oprească furtul.

Aplicaţia permite cetăţenilor să semnaleze la 112 un transport suspicios de lemne. Conform reprezentanţilor Agent Green, acest transport a fost oprit de două ori în trafic de poliţişti. Surprinzător, avizul de însoţire a mărfii nu menţionează asta.

În cele 6 luni de zile de când funcţionează radarul pădurii, 2 mii de apeluri de la 112 s-au dovedit a fi reclamaţii întemeiate de transporturi ilegale. Cu toate acestea, s-a făcut doar un singur dosar penal.