Pesta porcină a băgat spaima în fermieri, dar şi în oamenii care mai creşteau porci acasă. Ca să nu repete experienţa ultimului Crăciun, când autorităţile le-au omorât toate animalele din gospodărie, mulţi nu vor să mai cumpere porci în acest an. În plus, preţurile s-au dublat faţă de anul trecut.

Pesta porcină schimbă tradiţia la ţară. Oamenii nu mai vor să crească porci în bătătură. Se tem că din cauza virusului, fie rămân fără animale, fie nu le mai pot vinde.  

Articolul continua dupa recomandari

Pentru că pesta a decimat porcii în aproape toată ţara, iar în unele zone unde este carantină, preţurile s-au dublat faţă de anul trecut. 

Preţul unui kilogram de porc s-a dublat

Era 8 lei kilogramul în viu, acum a ajuns undeva la 13 lei sau chiar 15 lei.

Un localnic din Oituz, judeţul Constanţa, are câţiva porci de vânzare. Dar preferă să-i dea când vor fi mai mari. 

Albert Chiricheş, crescător porci: Am şapte bucăţi, mai tai vreo 2-3, de Crăciun se mai dau vreo 2-3, mai prind de prăsilă vreo doi. Ăia mici sunt 250 de lei bucata, iar ăia mari sunt la 1.000 de lei, să zicem. Atunci, de Crăciun, îi dăm să ne mai luăm şi noi un pantof, o haină

Nici fermierii care au pariat pe rasa Mangaliţa nu o duc mai bine. Au primit 200 de lei subvenţie de la stat, dar se plâng că nu au avut cui să-i vândă. Un purcel de Mangaliţa de 15 kilograme costă 350 de lei. 

Alexandru Roşu, manager fermă: Timpul de creştere al porcului Mangaliţa este undeva la un an de zile, faţă de porcul de fermă care în 200 de zile poate să atingă 200 de kilograme

Carnea din porc de mangaliţa nu are colesterol

Fermierii spun că doar norocul îi ajută în afaceri. 

Cotletele şi cârnaţii afumaţi din porc de mangaliţa se vând cu 60 de lei kilogramul. De trei ori mai mult decât un kilogram de carne dintr-o rasă obişnuită. 

Asta pentru că "n-au şuncă, n-au colesterol şi-am înţeles că e mult mai sănătos decât ceea ce mâncăm", conform unui fermier.

Anul trecut, aproape 400 de mii de porci au fost ucişi de pesta porcină africană.