Tot mai mulţi copii cresc fără părinţi, după ce milioane de români pleacă să muncească în afara graniţelor. Deşi părinţii vor să le ofere celor mici o viaţă mai bună, banii nu compensează lipsa lor, atrag atenţia psihologii.

Drama prin care trec copiii rămaşi acasă, în grija rudelor, a fost transpusă într-o piesă de teatru de artiştii constănţeni. Piesa "Al cui eşti tu?" este inspirată din duritatea unor cazuri sociale reale. 

Articolul continua dupa recomandari

Este drama lui Robert, un băieţel de şapte ani de la țară, ai cărui părinți pleacă la muncă în Spania. Robert, personajul principal în piesa de teatru de păpuşi "Al cui eşti?" reflectă realitatea tristă cu care se confruntă mii de copii din România.

Spectacolul aduce în prim-plan fenomenul migrației părinților și impactul acestuia asupra copiilor rămași acasă. Piesa are însă un final fericit, pentru că - dincolo de probleme - copilul ajunge un scriitor renumit. Aşa că a fost pe placul celor mici.

Georgiana Rusu, organizator: Personajul principal poate fi un exemplu pentru ca el citeste faorte mult, scrie si ajunge scriitor în final. Iata un exemplu potrivit pentru cei de vârsta lui. Chiar dacă nu au părinţii alături se pot decsurca şi pot face lucruri frumoase şi acesta este exemplul pe care îl dăm.

30 de reprezentații ale piesei de teatru vor fi susținute gratuit în şcolile din 28 de localități, în zone defavorizate ale județului Constanţa.

Acolo unde tot mai mulţi români au luat drumul străinătăţii, cu gândul să le ofere un trai mai bun copiilor.

Este şi cazul unei fetiţe de doar doi ani dintr-o comună constănţeană a cărei mamă a fost nevoită să plece la muncă peste graniţă. Acum se află în grija bunicii. 

Simona Monea, bunica: Foarte greu, mai ales şi pentru mama ei că a plâns foarte mult, că ar fi vrut să o ia acum, dar a zis ca nu are ce să facă că trebuie să-i ofere un viitor. Nevând tatăl fetiţei că a abandonat-o şi munceşte numai ea singură pentru fetiţă.

Efectele asupra celor mici sunt pe termen lung. Copiii crescuţi de străini sau de rude se integrează mult mai greu în societate, spun specialiştii.

Cristina Gemnaru, psiholog: Dezvoltarea copilului este perturbată la nivel emoţional, la nivel social într-o oarcare măsura. Pentru că relaţia este una extrem de puternică şi copilul simte nevoia de adiscuta probelemele lui cu familia.

Grav este că peste 17.000 de copii aveau, la sfărşitul anului 2017, amândoi părinţii plecaţi la muncă în străinatate.