Aglomeraţia din creşele şi grădiniţele de stat scoate părinţii în stradă! La Iaşi, zeci de oameni s-au strâns în faţa Primăriei să protesteze pentru că nu au reuşit să-şi înscrie copiii în următorul an şcolar. Principalul motiv ar fi criteriul pentru admitere care cere ca adresa de domiciliu să fie în circumscripţia unităţii şcolare. Aşa au fost admişi doar copiii care locuiesc pe o rază de 400 de metri, în apropierea creşelor.

Mai bine de o oră au stat părinţii şi copiii lor astăzi în faţa primăriei din Iaşi. Şi-au strigat nemulţumirile legate de criteriile de înscriere la creşe şi grădiniţe, pe care le consideră discriminatorii. 

Articolul continua dupa recomandari

Părinţii sunt nemulţumiţi de criteriile prin care sunt admişi copiii

Una dintre participantele la protest spune că "de şase ani m-am mutat în Nicolina 2 unde nu avem creşă şi sunt respinsă. Deci şi eu şi soţul suntem născuţi în Iaşi şi nu e posibil să ne respingă copilul de la creşă". 

Alţi părinţi locuiesc în cartier şi tot nu au prins loc la creşa din apropiere.

"Suntem pe lista de aşteptare, pe locul 75 parcă. Deci, şanse mici. Nu ştiu ce o să facem din toamnă. O să încercăm să ne descurcăm, nu ştiu. Mai facem împrumut la bancă pentru o bonă sau renunţăm la locul de muncă unul dintre noi", spune o mamă participantă la protest.

Oamenii au refuzut să intre în incinta primăriei, aşa că edilul a venit afară să le ofere o explicaţie. Însă cu greu a putut să-i lămurească.

Primarul Mihai Chirica spune că deja a găsit soluţia pentru problema locurilor limitate din grădiniţe şi creşe. 

Mihai Chirica, primar Iaşi: Am abandonat hotelul municipal, l-am transformat pentru a deveni creşă. Acolo vom mai avea un surplus să spunem de aproximativ 40-50 de locuri

Prea puţine pentru câţi copii sunt în aşteptare, spun părinţii. Anul acesta, în creşele din oraş au fost înscrise 900 de cereri. Iar locuri sunt doar 300. Autorităţile spun că au introdus criteriul proximităţii tot în sprijinul părinţilor.

Mihaela Ghioca, director Direcţia Creşe Iaşi: S-a introdus acest criteriu tot la presiunea unor părinţi care au venit şi au depus dosarul şi erau nemulţumiţi că stau în apropierea creşei şi nu există totuşi acest criteriu, să aibă caracter prioritar cumva

Situaţia criteriului de proximitate pentru înscrieri va fi analizată săptămâna viitoare. Apoi se va decide dacă acesta va fi sau nu eliminat.