2019 a venit cu nicio veste bună, pentru românii cu credite în franci elveţieni. Îi aşteaptă încă 12 luni cu rate uriaşe, după ce proiectul de lege care obliga băncile să convertească în lei creditele acordate în moneda elveţiană, a fost respins la finalul anului trecut de Camera Deputaţilor. Oamenii îşi pun acum speranţele într-un angajat de la Protecţia Consumatorilor, care a obligat două instituţii bancare să le restituie clienţilor sumele plătite cu titlu de dobândă și comisioane, din ultimii 10 ani.

Dumitru Manţu este angajat la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor din Constanţa, iar anul trecut a amendat două bănci, acuzate că au perceput comisione şi dobânzi ilegale.

Articolul continua dupa recomandari

În ciuda micilor victorii, războiul încă se tranşează în instanţă. În tot acest timp, oamenii cu credite în franci elveţieni se chinuie să îşi achite ratele uriaşe.

Marius Pârvu, preşedinte ANPC: Se aruncă cu noroi în Autoritate vis-a-vis de acuzaţiile faţă de autoritate, sunt în total dezacord, acolo sunt oameni oneşti, oameni care, într-adevăr îşi fac datoria. Autoritatea Naţională este prima care a sancţionat o instituţie financiar bancară în zona cesiunilor de creanţe.

Peste 18 mii de români au în acest moment credite în franci elveţieni. În Croaţia, ţară care s-a confruntat până anul trecut cu un scandal similar, soluţia a venit din instanţă. 8 bănci au fost obligate să convertească toate creditele din franci elveţieni în moneda locală kuna la cursul de la data acordării împrumutului.