O profesoară de fizică din Cluj-Napoca a reuşit să pună ţara noastră pe harta ştiinţei şi a astronomiei! Dorina Gîrbovan este singura persoană din România aleasă anul acesta ca ambasador NASA. S-a întâmplat după ce a participat la un program de studiu, peste Ocean, însă acum s-a întors acasă şi încearcă să-le împărtăşească celorlalţi profesori metodele moderne de predare.

Pe Dorina o găsim în sala de clasă, îndrăgostită iremediabil de fizică. A terminat facultatea şi a absolvit trei masterate, două în Statele Unite şi unul în Canada, acolo unde a şi predat această materie o perioadă. După opt ani petrecuţi peste Ocean, a decis că este timpul să se reîntoarcă acasă.

Articolul continua dupa recomandari

Iar rezultatele au făcut să fie aleasă din 500 de candidaţi din lumea întreagă să-i înveţe şi pe alţi profesori metodele pe care le foloseşte la ore. La un astfel de Centru, cadrele didactice pot să intre în contact cu tot ceea ce înseamnă activitatea spaţială americană.

Pe simulatoarele puse la dispoziţie de NASA, profesorii au construit rachete pe care tot ei le-au lansat. Au programat roboţi şi au făcut antrenamente de scufundări în bazine adânci de câţiva metri, exact aşa cum fac astronauţii.

În continuare clujeanca îşi doreşte să îi facă pe profesorii din România să fie mai deschişi la noile metode de predare.