Mai sunt aproximativ trei săptămâni până intrăm în luna martie, însă horticultorii bihoreni trăiesc deja într-o mare de flori. Producătorii de flori abia mai fac faţă comenzilor. Trebuie să trimită zeci de mii de ghivece de flori în toate colţurile ţării. În curând, vor mai avea un val de comenzi. Trandafirii pentru Ziua Îndrăgostiţilor.

O explozie de parfum şi culoare anunţă deja primăvara într-o seră din Bihor. Sezonul florilor a început mai devreme în acest an, datorită temperaturilor ridicate. Primulele, zambilele sau begoniile au înflorit mai devreme cu două săptămâni.

Articolul continua dupa recomandari

Cel mai mare producător din judeţ cultivă, la Sântion, zeci de soiuri de plante ornamentale pe 5.000 de metri pătraţi. Este principalul furnizor al marilor lanţuri de magazine de bricolaj şi grădinărit.

Mirabela Lazău - reprezentant vânzări: Producţia a crescut cu 20% faţă de anul trecut, cerinţa e mai mare, suntem livratori pe plan naţional.

Răsadurile au fost plantate în luna octombrie. Tot de atunci a început - practic - şi grija florarilor pentru frumoasele plante. Munca în seră este migăloasă, dar îşi merită efortul.

Laura Sânza - administrator sera Sântion: Am început un pic mai devreme, am avut cerinţe foarte mari, acum ne pregătim să distribuim în ţară, la hipermarketuri. De exemplu, livrăm în Bucureşti.Avem de făcut 500 de bucăţi de primulă, foarte frumoase, colorate, înflorite.

Şi trandafirii, florile nelipsite de Ziua Îndrăgostiţilor vor înflori în maximum o săptămână.

Pe langa martisoare domnii nu trebuie sa uite de flori, care le fac pe femei sa zambeasca. Iar ofertele sunt pentru toate buzunarele. De exemplu, zambilele sunt la 7 lei, iar cyclamen și begoniile ai preturi cuprinse intre 12 și 15 lei, in functie de dimensiunea lor.

Producătorul controlează electronic umiditatea şi temperatura din sere. A investit zeci de mii de euro pentru aceste sisteme care le uşurează munca.

După florile de martie, serele din Bihor vor fi pregătite cu flori ornamentale pentru exterior.