Sătul să iasă în pierdere, un producător de roşii din Arad s-a reprofilat şi a început să planteze flori. Timp de 20 de ani, afacerea cu tomate a mers ca pe roate. Însă concurenţa făcută de legumele din import şi tăierea subvenţiilor l-au făcut pe bărbat să renunţe. Nu regretă însă. Acum, serele lui sunt pline de flori de toate soiurile, iar de clienţi nu duce lipsă.

În serele lui Ciprian Nincu din oraşul Curtici sunt acum flori cât vezi cu ochii. Treptat, ele au luat locul roşiilor, mult mai greu de îngrijit.

Articolul continua dupa recomandari

Roşiile rezistau la Arad doar o jumătate de ciclu

Ciprian Nincu, producător: În condiţiile în care avem nişte sere vechi, putem face roşii de calitate până pe la jumătatea ciclului, după care roşiile nu mai arată chiar atât de bine

Până de curând, în aceste sere arădeanul obţinea 60 de tone de roşii la hectar, iar întreaga producţie ajungea direct la comercianţii din pieţe sau în supermarketuri.

Sufocat însă de taxe, dar şi de cerinţele magazinelor, arădeanul a hotărât să schimbe macazul.

Ciprian Nincu, producător: Supermarketurile cer roşii identice, formă frumoasă, duritate, impecabile. Ceea ce e mai greu

Cei care vin acum să cumpere flori sunt aceeaşi clienţi care odată veneau aici după tomate.

Subvenţii de 3.000 de euro pentru cultivatorii de roşii

Ca producătorul din Curtici mai sunt destui. În ultimul timp, tot mai mulţi agricultori, forţaţi de evoluţia pieţei, şi-au schimbat culturile din mers.

Adam Alda, director adjunct Direcţia Agricolă Arad: Erau la începutul perioadei la un preţ mare 6, 7, 8, 10 lei pe kilogram, iar în două săptămâni scădea drastic la 1, 2 lei

Cultivatorii de roşii primesc acum o subvenţie de 3.000 de euro, însă cu o condiţie, suprafaţa pe care plantează să aibă 1.000 de metri pătraţi, nici mai mult, nici mai puţin.

Oamenii spun însă că suma este nesemnificativă faţă de cheltuieli.